Waarom EMDR?

Traumaverwerking

EMDR is een therapievorm voor het verwerken en loslaten van traumatische ervaringen. Zoals een overval, lichamelijk geweld of een ongeluk.

Ook voor nare ervaringen

Het hoeft echter niet altijd over grote trauma’s te gaan. Het kan namelijk ook heel goed worden ingezet voor moeilijke ervaringen in het dagelijks leven, die je zelf niet benoemt als traumatisch, maar die nog steeds spanning, verdriet of boosheid in je oproepen.

Zoals het horen van akelig nieuws, gepest worden, een moeilijk gesprek, spanningen in je relatie of bijvoorbeeld problemen op je werk of met je studie.

Last houden van moeilijke situaties

Soms weet je niet eens (meer) dat een ervaring je zó heeft geraakt, maar je hebt er nog wel last van. 

Bijvoorbeeld in de vorm van piekeren, terugkerende gevoelens van schuld of verdriet, faalangst of onverklaarbare onrust, irritatie of schaamte. Je kunt daardoor zelfs situaties of mensen gaan vermijden. 

Plezier in je leven

Zo kunnen lastige situaties met bijbehorende nare gevoelens en vervelende gedachten een negatief effect hebben op je plezier in het leven. 

Holistische EMDR is een prachtige manier om je daarvan te bevrijden. Ik help je daar graag bij!

Warme groet, Syl

Wat is EMDR?

Ogen bewegen van links naar rechts

EMDR is een afkorting van Eye Movement Desensitization & Reprocessing. Kort gezegd betekent dit: met oogbewegingen nare situaties verwerken doordat je de lading eraf haalt.

Eigenlijk doe je dat iedere nacht ook tijdens je REM-slaap. Je ogen bewegen dan heel snel van links naar rechts terwijl ze gesloten zijn. Daarmee activeer je je linker en rechter hersenhelft en verwerk je de ervaringen van die dag.

Met EMDR boots je die REM-slaap na.

Piepjes of vingers volgen

Bij de reguliere EMDR wordt vaak een koptelefoon gebruikt die afwisselend links en rechts een piepje laat horen. Of je volgt met je ogen de vingers van de therapeut die heen en weer bewegen.

Loslaten door afleiding

Onderzoek toont aan dat als je op deze manier wordt afgeleid van het beeld bij een trauma of nare situatie, de emotionele lading hiervan afneemt.   

Wat is holistische EMDR?

Zachtere methoden

Met holistische EMDR volg ik hetzelfde protocol als bij reguliere EMDR. Ik gebruik echter andere, zachtere methoden om je hersens te prikkelen en af te leiden.

Dieperliggende patronen

Bovendien kijken we ook naar dieperliggende situaties en ervaringen. Zodat je jezelf kunt bevrijden van gedachten- en gedragspatronen waar je maar niet van lijkt af te komen.

Soepel proces

Daarnaast maak ik tijdens de EMDR sessie dankbaar gebruik van innerlijk kind werk en familie opstellingen. Hierdoor kan ik je beter ondersteunen in het soepel doorlopen van je verwerkingsproces. 

Een holistische EMDR sessie wordt daardoor vaak als minder confronterend ervaren.

Contra-indicatie

Bij ernstige psychiatrische of emotionele problematiek adviseer ik EMDR bij een psycholoog.

Hoe gaan we samen aan de slag?

Korte intake

We beginnen de sessie met een korte intake. Je kunt daarin zelf met een nare situatie komen. Of we gaan samen op zoek naar de situatie waar je het meeste last van hebt. Dat kan zowel een recente ervaring zijn als een gebeurtenis uit een verder verleden.

Emotionele lading neemt af

Ik laat je daarna terugdenken aan die nare situatie en de bijbehorende negatieve gedachten en gevoelens. Tegelijkertijd maak ik je op verschillende manieren in de war met geluid, gevoel en geur. Doordat het werkgeheugen in je hersens veel tegelijkertijd moet verwerken, vervaagt het beeld aan je herinnering. En neemt de emotionele lading ervan af. 

Bevrijding van nare gevoelens

Het gevolg is dat je niet meer overmand wordt door emoties als je herinnerd wordt aan de onaangename situatie. Je bevrijdt jezelf hiermee dus van nare gevoelens en negatieve gedachten.

Welke middelen gaan we inzetten?

Vingerlabyrint

Een belangrijk en heel fijn onderdeel in de behandeling is het vingerlabyrint, waarmee je tegelijkertijd je linker en je rechter hersenhelft gebruikt. Het werkt ontspannend en verzacht je emoties.

Maximale verwarring

Daarnaast prikkel ik op verschillende manieren je zintuigen. Hierdoor activeer ik verschillende delen van je hersens en zorg voor maximale verwarring in je hoofd.

Ik maak daarvoor afwisselend gebruik van het geluid van een klankschaal of Koshi, laat je verschillende geuren ruiken of ik klop om en om op je linker- en rechterschouder.

Wat vinden anderen van holistische EMDR?

Ik had nooit gedacht dat ik in 1 uur van de lading van deze situatie af zou zijn. En ik ben blij dat de spanning er af is! Je begeleiding is goed als altijd: rustig, stap voor stap. Je neemt alle tijd voor wat er is, dat voelt heel fijn. Ik vond het labyrint een prettig hulpmiddel. De beweging geeft afleiding van emotionele gevoelens en werkt rustgevend. Het voelt nu lichter in mijn hoofd, ik voel me minder beladen en minder zwaar.

Annie van Leeuwen

Wat bijzonder dat de lading van moeilijke situaties er zo echt afgaat. Dat had ik niet verwacht. Ik voel me nu nog vrijer dan na de eerste holistische EMDR sessie. Het was verrassend, prettig en leerzaam om te doen. Ik heb weer een mooie stap kunnen zetten.

Wilbert Ammerlaan

Nazorg

Diepe werking in de hersens

Na afloop van een holistische EMDR sessie voel je je doorgaans opgelucht en lichter. Maar omdat het diep inwerkt op je hersens, kun je in de dagen erna last krijgen van hoofdpijn, moeheid of concentratieproblemen. 

Dat hoeft niet altijd zo te zijn en verdwijnt normaal gesproken na een paar dagen.

Integreren

De dag na de sessie neem ik contact met je op om te checken hoe het met je gaat. 

Indien nodig geef ik je advies over hoe je je inzichten het beste kunt integreren en wat jij (eventueel samen met mij) aan nazorg kunt doen. 

Aantal sessies

Snel en blijvend resultaat

Met 1 of soms 2 holistische EMDR sessies bevrijd je jezelf van de emotionele lading van een moeilijke of teleurstellende situatie.

Domino-effect bij meerdere sessies

Het komt echter regelmatig voor dat er in een sessie ruimte ontstaat voor dieperliggende thema’s. Die je vervolgens met een nieuwe holistische EMDR sessie of bijvoorbeeld een familie opstelling verder kunt verwerken. 

Meerdere (holistische EMDR) sessies rondom dezelfde problematiek zorgen voor een soort domino-effect. Hierdoor haal je ook de lading van andere soortgelijke situaties af en bevrijd je jezelf van aangepast en belemmerend gedrag.

Waar kunnen we elkaar ontmoeten?

Holistische EMDR alleen live

Ik begeleid holistische EMDR sessies alleen live, in mijn fijne leefkeuken in Goirle.

Andere therapievormen kunnen ook online

Mocht je voor of na een holistische EMDR sessie behoefte hebben aan een familie opstelling, innerlijk kind werk, een creatieve oefening of een EFT behandeling, dan ben je van harte welkom in mijn mooie werkruimte. 

Die andere coach- en therapievormen kunnen echter ook prima online, via Zoom. Dus zonder reistijd naar Brabant.

Wat kost holistische EMDR?

Tijdsduur afspraak

Afspraken duren 75 minuten. Houd er rekening mee dat een holistische EMDR sessie kan uitlopen en plan na afloop voldoende tijd en ruimte om rustig bij te komen.

Tarieven voor ondernemers

1 afspraak:

125 euro

Set van 3 afspraken:

349 euro

Traject van 6 afspraken:

675 euro

Tarieven voor particulieren

Om holistische EMDR ook betaalbaar te houden voor particuliere klanten, reken ik hiervoor lagere tarieven.

1 afspraak:

99 euro

Set van 3 afspraken:

275 euro

Traject van 6 afspraken:

499 euro

Persoonlijk traject (6 afspraken)

In een persoonlijk traject op maat combineer ik holistische EMDR met een mooie mix van verfrissende creatieve oefeningen, ontroerende familie opstellingen en innerlijk kind werk en soms een vleugje Human Design.

Op basis van jouw coachvraag bepaal ik, in overleg met jou, welke coach- of therapievormen ik inzet om je maximaal te ondersteunen.

Kijk voor meer informatie bij persoonlijke coaching.

Klanten uit het bedrijfsleven

Wordt coaching vergoed door je werkgever, dan liggen de tarieven hoger. Ik maak daarvoor een offerte voor een traject op maat.

Heb je interesse in holistische EMDR?

Ik hoor graag van je!

Bel me op 06 – 51 16 30 90 of mail me via de oranje knop.