Skip to main content

‘Had ik maar een leuke hobby waar ik mijn geld mee kon verdienen!’

Veel mensen bij mij in de praktijk missen het plezier in hun werk. Zoals Linda die een paar maanden geleden bij me kwam omdat ze het ‘helemaal had gehad’ in haar baan als projectmanager. Ze ging er met veel tegenzin en een knoop in haar maag naar toe. Zelf baal je wellicht ook wel eens van je werk. Maar wat als dat al maanden duurt?

Bang voor een burn-out?

Daar zou je knap chagrijnig van kunnen worden, als je al maanden ongelukkig bent in je werk. Toch? Je energie lekt weg. Je wordt onzeker. En je geniet ook minder van andere leuke dingen in je leven. Je gaat slechter slapen en voor je het weet krijg je lichamelijke klachten. Hoe voorkom je dat je op weg gaat naar een burn-out?

Maak van je werk je hobby

Ik vroeg Linda hoe haar leven eruit zou zien als ze van haar hobby haar werk zou maken. ‘Dan doe ik iedere dag wat ik het beste kan en wat ik écht leuk vind. En daar kan ik dan ook nog mijn geld mee verdienen.’

Ik stelde haar voor om het om te draaien. Om niet van haar hobby haar werk te maken, maar van haar werk haar hobby! Ze was geïntrigeerd en zag het wel zitten om deze uitdaging aan te gaan.

Ga bewust met je persoonlijke talenten aan de slag

Tijdens het coachingstraject werkten we aan meer inzicht in de persoonlijke talenten van Linda. In eerste instantie vond Linda haar talenten ‘alleen maar normaal’. Maar in de weken tussen de coachingssessies door ging Linda bewust met haar talenten aan de slag. Ze zag en ervaarde het effect ervan en werd zich bewust van haar persoonlijke invloed en betekenis in het werk. Haar unieke bijdrage als mens. Daardoor kreeg ze er weer plezier in.

Met je toegevoegde waarde als mens maak je verschil in je werk

Je unieke bijdrage is een combinatie van je talenten enerzijds en een diep verlangen om van betekenis te zijn anderzijds. Het gaat over je persoonlijke impact. Over je toegevoegde waarde als mens, waarmee je verschil maakt in je werk. Het is ook datgene wat je van nature goed kunt.

Je kernkwaliteiten zijn dichterbij dan je denkt

Daniel Ofman noemt het je kernkwaliteit. Datgene dat zo dichtbij je staat, dat je vaak niet ziet dat het bijzonder is. Als je denkt ‘dat kan toch iedereen’ dan is het waarschijnlijk een van jouw kernkwaliteiten. En zien en ervaren wat die kernkwaliteit is en welke impact dat heeft, geeft je een diep gevoel van zelfvertrouwen en voldoening.

Vertrouwen in je eigen kunnen

Aan het eind van het coachingstraject gaf Linda aan dat ze weer zin had in haar werk en meer vertrouwen in haar eigen kunnen. Ze kreeg zelfs een compliment van haar manager dat ze zo’n positieve bijdrage leverde aan de onderlinge relaties en de sfeer op het werk.

Iedere dag het allerleukste doen

Ik vroeg Linda wat het coachingstraject haar had opgeleverd. Ze gaf aan beter te weten waar ze goed in was en wat haar bijzonder maakte als mens. En dat ze dat ook nog het allerleukste vond om te doen. ‘Het is zelfs een soort sport geworden om te ontdekken hoe ik met mijn persoonlijke talenten kan zorgen voor een sneller en beter resultaat op mijn werk’ zei ze.

Ze gaf me een vrolijke knipoog. ‘En sport kan ook een hobby zijn, toch?’

 

Wil je ook meer plezier in je werk? Ontdekken wat echt bij je past en hoe je verschil maakt? Maak een afspraak voor een gratis inspiratiegesprek. Daarin laat ik je contact maken met wat je echt leuk vindt in je werk en geef ik je persoonlijk advies dat je meteen kunt toepassen in je dagelijks leven.

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach: Ik help je voorbij de twijfels van je hoofd te leven zoals je écht wil! Wil je ervaren hoe ik werk? Doe de gratis opdracht 'Waar sta je in je leven en wat is je volgende stap?' Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl