Skip to main content

Veel mensen zijn bang om te falen. Ik ook. Zo werd ik pas geleden door Job-On benaderd om begin november mee te gaan doen met een Instagram challenge om Reels, korte filmpjes, op te nemen om mijn klanten te inspireren.

Enerzijds lijkt me dat wel wat, omdat ik uitleg en begeleiding krijg. Maar ja, in filmpjes moet ik mezelf laten zien. Pfff, daar krijg ik het spontaan warm van. Want ‘ik praat zo raar op een filmpje. En veel te snel.’ klinkt een bekend stemmetje in mijn hoofd. Dus verzin ik allerlei praktische excuses om niet mee te hoeven doen. Om te voorkomen dat ik mezelf voor gek zet.

Zeg eens eerlijk. Zou jij zomaar meedoen? Wanneer ben jij spontaan in een nieuwe activiteit gestapt? Hoe vaak laat jij je tegenhouden door de angst om iets fout te doen?

Om het taboe op fouten maken te doorbreken, organiseren ze in Finland jaarlijks op 13 oktober Failure Day. Het idee is om online verhalen en foto’s van mislukte pogingen te delen en de focus te leggen op het leren van fouten maken. Daarmee willen ze mensen aanmoedigen om nieuwe of moeilijke dingen te proberen zonder zich zorgen te maken over de gevolgen.

In mijn werk als buiten de lijntjes – coach zie ik mijn klanten ook op allerlei manieren proberen om fouten te voorkomen. Zoals alles 3 keer controleren. Of iets tot in detail op papier zetten. Dat controlerende gedrag kost je veel tijd en levert vaak veel stress op.

Of je gaat situaties vermijden. Je doet je mond niet open als je het ergens niet mee eens bent. Of je meldt je, zoals een klant van mij, niet aan voor een nieuw project.

‘Ik heb er eigenlijk heel veel zin in, maar ik durf niet. Wat als het niet lukt?’ zei hij. Ik hielp hem om met meer humor en vertrouwen naar zijn eigen gedrag te kijken, waardoor het lichter voelt en hij makkelijker uit zijn comfortzone stapt.

‘Als ik het niet doe, houd ik mezelf klein en sta ik stil. Dat wil ik niet’ zei hij na de coachingsafspraak. ‘Als ik de focus op het leren leg, kan ik ervaren wat niet werkt. En ontdekken hoe dan wel. Dan wordt het leuker en krijg ik de kans om mezelf te ontwikkelen.’

En dat ga ik dus ook doen. Ik ga de uitdaging aan en heb me opgegeven voor de Instagram challenge. Ik ga leren om korte krachtige inspiratievideo’s op te nemen, waarin ik mezelf laat zien op een manier die bij mij past. Ik ga lachen om en leren van mijn fouten.

Omdat ik me niet meer wil laten tegenhouden door mijn angst om te falen. Omdat ik nieuwe dingen wil uitproberen en mezelf wil blijven ontwikkelen.

En omdat ik jou wil inspireren om dat ook te doen.

Warme groet, Syl

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach / Holistisch EMDR therapeut: Ik help je om de angst los te laten dat je niet goed genoeg bent zoals je bent! Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl