Skip to main content

Het was een hele spannende stap. Bijna 10 jaar geleden heb ik mijn vaste baan als manager projectmanagement vaarwel gezegd en ben voor mezelf begonnen als buiten de lijntjes – coach. Ik had geen hekel aan mijn werk, maar ik miste soms voldoening en betekenis in wat ik deed.

Veel van mijn klanten missen ook plezier in hun werk. Hoe zit het met jou? Welk cijfer geef jij je werk? Je besteedt er een flink deel van je tijd aan. Niet zo gek dus, dat als je je werk niet (meer) zo leuk vindt, dat een behoorlijke invloed heeft op de rest van je leven.

Met deze 4 tips geef je jouw werkvoldoening een flinke boost.

1. Heb oog voor je persoonlijke impact

Hoe langer je je werk doet, hoe meer dat op de automatische piloot gaat. En dat vertroebelt je blik. Zoals een klant van mij zei: ‘Mijn werk is een gewoonte geworden. Ik mis iets. Ik wil ‘dat bijzondere’ doen. Mijn bijdrage leveren.’

In een coachingstraject heeft ze ontdekt hoe zij in haar werk verschil kan maken als mens. Hoe zij positieve impact heeft op de mensen om haar heen. ‘Dit inzicht geeft me rust.’ merkt ze op. ‘Mijn bijdrage leveren vanuit wie ik ben als mens voelt moeiteloos en maakt mijn werk veel leuker.’

2. Durf anders te zijn

Je werk doen zoals het van je verwacht wordt, voelt veilig maar kan ook saai worden. Zoek dus de grenzen op of ga daar zelfs af en toe overheen. Durf anders te zijn en anders te doen. Jezelf uitdagen om buiten de lijntjes te kleuren, brengt je in beweging, zorgt voor een frisse kijk op je werk en geeft je een goed gevoel.

3. Verdiep je in je (irritante) collega

Grote kans dat je je collega’s vaker ziet dan een goede vriend. Maar wat als je je regelmatig aan elkaar irriteert? Ik gebruik die irritaties om mijn klanten meer inzicht te geven. Iedere ergernis geeft namelijk zicht op je eigen uitdagingen. En wat je daarin van die irritante collega kunt leren. Het geeft je niet alleen meer inzicht in jezelf, maar verandert en verzacht vaak ook je blik op die collega. Waardoor je effectiever en vooral prettiger samenwerkt. 

4. Waardeer jezelf

Een compliment krijgen is fijn, maar je kunt er beter niet afhankelijk van zijn. Bovendien komt een compliment dat je zelf gelooft, beter bij je binnen. Werk dus aan een positief zelfbeeld. Krijg meer inzicht in je kwaliteiten, vergroot je zelfvertrouwen en geef jezelf af en toe een schouderklopje.

Ik ben heel blij met mijn keuze om voor mezelf te beginnen. Maar je hoeft niet altijd zo’n rigoureuze stap te zetten als ik. In feite kiezen mijn klanten na een coachingstraject meestal weer vol overtuiging voor hun huidige werk. Omdat ze beter in hun vel zitten.

En als je beter in je vel zit, heb je meer zelfvertrouwen, ben je minder kritisch op jezelf en ervaar je meer voldoening en werkplezier. En dat maakt je leven veel leuker, toch?

Warme groet, Syl

PS. Sta je op een punt in je leven of in je werk waarop je even niet meer weet hoe je verder wil? Doe de gratis opdracht ‘Waar sta je en hoe wil je verder? Wat is je volgende stap?’

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach / Holistisch EMDR therapeut: Ik help je om de angst los te laten dat je niet goed genoeg bent zoals je bent! Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl