Skip to main content

Oh, maar dan ben ik jouw moeder!” 

December 2010. Mijn moeder van 68 heeft dan al ruim 5 jaar dementie. Langzaamaan verkeert ze steeds meer in haar eigen realiteit en ze herkent steeds minder mensen. Mij meestal ook niet meer. Erg verdrietig.

Op een avond wijs ik mezelf aan op een grote familiefoto. Het duurt even, maar opeens is er een flits van herkenning, van weten. Opeens weet ze weer wie ik ben en dat dat betekent dat zij mijn moeder is. Haar uitroep ontroert me diep. iets wat je je vast wel kunt voorstellen. Tranen stromen over mijn wangen. Blijdschap met een randje diep verdriet.

Wat is ontroering eigenlijk?

Ontroeren betekent ‘in het gemoed treffen of getroffen worden’ of ’emotioneren’. En ontroerd zijn betekent ‘Een staat waarin een persoon verkeert als iets of iemand hem of haar emotioneel geraakt heeft’. Het gaat dus blijkbaar om getroffen of geraakt worden met een emotioneel effect als gevolg.

Pure emotie

Ontroering is een heel intens gevoel dat je opeens overvalt. Je ziet het niet aankomen, verwacht het vaak niet en opeens ‘bevliegt’ het gevoel van ontroering je. Het is een hele pure emotie, die je niet kunt ‘faken’. Ik krijg het meestal heel warm, voel een brok in mijn keel, ga hoger ademen en ervaar ook vaak een soort pijn in mijn hart. Iets dat voelt als groeipijn. En ik uit het niet heel groot, maar ervaar het juist als iets van binnen, iets om te koesteren. Een teken van mijn onderbewuste dat het hierom draait in mijn leven!

Het gaat over iets heel puurs, soms iets heel kleins, maar dat vertegenwoordigt wel de grootsheid van het leven zelf. Een spontane uiting van vriendschap of liefde. Mensen die elkaar eeuwig trouw beloven. Een kind dat roept ‘Ik vind je lief, mama!’ De traan van Maxima. Een muziekstuk of kunstwerk dat je raakt. Een welgemeend compliment.

Je echt gezien voelen

Ontroering ontstaat dus als je je echt gezien voelt, vanuit je ziel verbonden bent of als je vanuit je hart uiting geeft aan een oprecht gevoel. Het gaat over authenticiteit, onvoorwaardelijkheid, verbinding, liefde en kwetsbaarheid. Over voelen dat je leeft. Over zijn wie je bent. Over de dingen die er echt toe doen in het leven!

Ik denk dat het gaat om intense blijdschap en daarvan ook de andere kant kennen. Pas als je het tegenovergestelde gevoel (vaak diep verdriet, angst of machteloosheid) kent, kun je ook de echte diepe vreugde van iets voelen.

2014

Deze week zat ik met mijn moeder in de tuin van het verzorgingstehuis waar ze inmiddels woont. Ze weet helemaal niet meer wie ik ben, maar ze gaat wel altijd graag met me mee.

Op mijn mobiele telefoon had ik relaxte pianomuziek opgezet. Ze was verrast, snapte het niet, maar haar schouders gingen een beetje onbeholpen bewegen op de muziek. En ze keek zo blij, zo puur genietend van de muziek, dat ik opeens weer heel ontroerd was. Ja, ik voelde het verdriet en gemis, maar ik kon tegelijkertijd juist zo genieten van dit moment samen. Dit is wie we nu zijn. Mijn moeder en ik.

 

Warme groet, Syl

 

Wat kan ik voor jou betekenen?

Ik help jou op een fijne manier omgaan met emoties in het dagelijks leven en met het vinden van je eigen antwoorden op levensvragen. Ik help jou om jezelf te zijn in het contact met anderen. Om onbevangen buiten de lijntjes te kleuren in plaats van doen wat je denkt dat van je verwacht wordt. Om te kiezen voor jezelf en voor wat jou gelukkig maakt.

Wil je ervaren hoe mijn buiten de lijntjes – coaching werkt? Doe de gratis opdracht ‘Waar sta je in je leven en hoe wil je verder? Je bent van harte welkom!

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach: Ik help je voorbij de twijfels van je hoofd te leven zoals je écht wil! Wil je ervaren hoe ik werk? Doe de gratis opdracht 'Waar sta je in je leven en wat is je volgende stap?' Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl