Skip to main content

Dit najaar ben ik gevraagd om met een deel van mijn collectie beelden en schilderijen te exposeren in een grote kas met violen voor particuliere verkoop. In mijn enthousiasme nam ik mezelf voor deze zomer 4 nieuwe beelden en 4 nieuwe schilderijen te maken. Ik heb inmiddels 7 schilderijen gemaakt. En gisteren heb ik 2 houten beelden afgemaakt. 3 schilderijen extra. Maar ook 2 beelden te weinig.

Kritische stemmetjes

En van dat laatste heb ik deze week wakker gelegen. Met onrust in mijn lichaam en van die overtuigende stemmetjes in mijn hoofd ‘Ik had meer moeten doen. Ik had harder moeten werken. Nu doe ik het niet goed’. Stemmetjes die jij waarschijnlijk ook wel kent. Wat maakt dat je aan die kritische stemmetjes vasthoudt? En hoe ga je daarmee om?

Waarom leggen we de lat te hoog?

We zijn allemaal geneigd om de lat hoger te leggen dan nodig is. Dan van je gevraagd wordt. Het helpt je om nieuwe dingen te proberen, om een stapje verder te komen, om jezelf te verbeteren en te ontwikkelen. Maar op een geforceerde manier een resultaat bereiken, zorgt er vaak voor dat we er niet eens blij en tevreden mee zijn. Dan wordt het ‘moeten’ in plaats van ‘willen vanuit jezelf’.

Bewijzen dat je goed genoeg bent

Door jezelf ‘moeilijk haalbare doelen stellen’ wil je anderen en daarmee jezelf bewijzen dat je ‘goed genoeg’ bent. De uitdaging is om tevreden te zijn met wie je bent. Om te voelen ‘goed is goed genoeg’. Zonder dat te ontlenen aan een bepaald resultaat. Maar ja, hoe doe je dat? Vaak de zoektocht van je leven!

Oefening

De volgende oefening helpt je om meer afstand te nemen. Om losser te komen van de focus op een bepaald resultaat. En vooral om de waarheid in je lichaam te voelen in plaats van je te laten leiden door de kritische stemmetjes in je hoofd.

– Zet een (denkbeeldige of echte) lijn op de vloer

– Zet er een score op van 0% tot 100% resultaat

– Schrijf het te behalen resultaat op een briefje

– En schrijf vervolgens ook andere deelresultaten op aparte briefjes. Stel jezelf de vraag ‘Wat maakt dat iets goed is?’ En vraag door. Ga op zoek naar zachtere, vaak minder meetbare resultaten

– Leg je briefjes op de juiste plek op je lijn, ga zelf ook op die plekken op de lijn staan en neem de tijd om de (deel)resultaten te visualiseren en te ervaren hoe je je daarbij voelt

– Rond het in stilte af en koester het gevoel in jezelf

Hoge score van deelresultaten

Bij mij komen naast ‘Ik wil het goed doen!’ ook de volgende deelresultaten: mooie dingen maken, vernieuwend bezig zijn, lekker schilderen en beeldhouwen, creëren, een mooie expositie. Hoe meer ik opschrijf van de zachtere waarden, hoe blijer ik me voel.

Vervolgens scoor ik ze op mijn lijn. Ik zie de deelresultaten voor me en neem de tijd om te ervaren wat het met me doet. Ik voel me geraakt. Uiteindelijk heb ik een hele hoge score en ervaar ik diepe vreugde in mijn hart. Dit is wat ik écht wil en wie ik ben. Laat het violenseizoen maar komen!

 

Warme groet, Syl

 

Wat kan ik voor jou betekenen?

Ik help jou om minder kritisch te zijn naar jezelf. Meer tevreden met wie je bent. Om onbevangen buiten de lijntjes te kleuren in plaats van doen wat je denkt dat van je verwacht wordt. 

Wil je ervaren hoe mijn buiten de lijntjes – coaching werkt? Doe de gratis opdracht ‘Waar sta je in je leven en hoe wil je verder?’ Je bent van harte welkom!

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach: Ik help je voorbij de twijfels van je hoofd te leven zoals je écht wil! Wil je ervaren hoe ik werk? Doe de gratis opdracht 'Waar sta je in je leven en wat is je volgende stap?' Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl