Skip to main content

Eén van de leuke dingen aan het schrijven van een blog vind ik mezelf afvragen ‘Op welke vraag heb ik deze week een antwoord gekregen?’. Maar deze week is veel onrust in mezelf. Ik heb mijn antwoord nog niet gevonden. En weet dus ook mijn vraag nog niet.

Controle willen loslaten

Een thema wat al langer in mij speelt, is de wens om meer in overgave te kunnen leven. Meer de controle los te laten. Iets wat wellicht ook hoog op jouw verlanglijstje staat. Hoe kun je meer vertrouwen op wat zich ontvouwt in je leven? 

Drukte in mijn hoofd

Ik merk dat ik nog veel de neiging heb om vooraf te bedenken hoe iets zou kunnen lopen en met name hoe ik wil dat het loopt. Ik ben dus al druk bezig met een bepaalde vorm te bedenken en daardoor heb ik minder ruimte voor andere mogelijkheden. Die ik waarschijnlijk ook niet eens opmerk. Het zorgt er vooral voor dat ik veel in mijn hoofd bezig ben. En dat zorgt voor onrust in mijn lichaam. En die onrust voel ik dus al de hele week.

Tekenen gaat voorbij de twijfels in je hoofd

Ik besluit te kijken welk moment me deze week is bijgebleven. Meteen denk ik terug aan een hele mooie sessie waarin een klant met behulp van een visualisatie en een tekening weer contact maakt met de energie van het kleine kind in hem. Tekenen activeert het onbewuste en gaat voorbij aan de twijfels in je hoofd.

Bij hem komen enthousiasme, onbezonnen genieten, openheid, oordeelloosheid en samen spelen te voorschijn. Het maakt ook het kind in mij meer wakker. Heerlijk! Nu ben ik wel vol overgave. Zonder enige moeite. 

Vertrouwen en loskomen van controle

Overgave betekent letterlijk ‘Jezelf overgeven’. Maar waaraan? Aan het moment? Aan dat wat er gebeurt? Aan het leven? Het gaat voor mij over vertrouwen en loskomen van controle. Mezelf bevrijden van het moeten. Maar waarom wil ik dat? Hoe meer ik hier (met name in mijn hoofd) mee bezig ben, hoe meer onrust ik in mezelf opmerk. En hoe meer ik in de overgave wil.

De onrust niet meer willen voelen

En dan valt er een diep kwartje. Ik wil graag in overgave leven om de onrust in mezelf niet meer te voelen. Ik koppel er dus een doel aan. Ik doe hard mijn best om in overgave te komen, zodat ik me daarna beter voel. Maar dat is eigenlijk het tegenovergestelde van die overgave. Het is weer een manier om controle uit te oefenen. Om te willen controleren en bepalen hoe ik me voel. Poeh.

Zonder oordeel aanschouwen

De uitdaging is dus om alles er te laten zijn. Alle gedachten. Alle gevoelens. Alle neigingen. En ook alle oordelen die ik daarop heb. En die zonder oordeel te aanschouwen. Te accepteren. En niet alleen in mijn hoofd, maar vooral ook in mijn lichaam. Dus acceptatie van de onrust. Overgave aan de onrust.

Maar zover ben ik deze week nog niet. Dit is de week waarop ik het antwoord niet weet. En dus ook de vraag niet. En daar geef ik me aan over.

 

Warme groet, Syl

 

Wat kan ik voor jou betekenen?

Ik help jou om minder kritisch te zijn naar jezelf en meer tevreden met wie je bent. Om onbevangen buiten de lijntjes te kleuren in plaats van doen wat van je verwacht wordt. 

Wil je ervaren hoe mijn buiten de lijntjes – coaching werkt? Doe de gratis opdracht ‘Waar sta je in je leven en hoe wil je verder?’ Je bent van harte welkom!

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach: Ik help je voorbij de twijfels van je hoofd te leven zoals je écht wil! Wil je ervaren hoe ik werk? Doe de gratis opdracht 'Waar sta je in je leven en wat is je volgende stap?' Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl