Skip to main content

Vrienden zijn belangrijk in je leven. En iedere vriendschap brengt je iets anders. Met de één kun je vooral lachen en plezier maken. Met de ander samen dingen ondernemen en ontdekken. Of diepgaande gesprekken voeren. Maar je hebt zelf waarschijnlijk ook ervaren dat vrienden je soms op een pijnlijke manier kunnen raken. Wat kun je daarvan leren?

Patronen in je wakker maken

Zo ervaarde ik de blik van één van mijn vriendinnen regelmatig als kritiek en dat gaf me het gevoel dat ik dus niet goed genoeg was. Mijn reactie was dat ik heel veel ging praten of mijn best ging doen of me juist terugtrok. Dat was wat haar blik onbewust in mij wakker maakte. Waar kwam dat vandaan?

Wat zijn projecties?

Projecties zijn eigenschappen, gevoelens, gedachten of emoties die je niet in jezelf wil erkennen en dus aan anderen toeschrijft. Dit doe je vaak onbewust. Als je bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld hebt, plak je dat op een ander. Je denkt dan dat de ander dat negatieve beeld over je heeft. Vaak wordt dat opgeroepen doordat het gedrag, de woorden of de houding van de ander je (onbewust) doet herinneren aan degene of de situatie waarin je dat negatieve zelfbeeld hebt gevormd.

Je hebt daar in het verleden beschermingspatronen door ontwikkeld, bijvoorbeeld heel hard werken, alles alleen kunnen of aardig gevonden willen worden. Met die patronen ontwikkel je ook veel kwaliteiten in jezelf, maar als je je er niet bewust van bent, kun je doorschieten in die patronen. Dan wordt het een automatisme.

Leren van projecties

De afgelopen jaren heb ik de momenten waarin ik geraakt werd in een vriendschap, graag aangepakt om inzicht te krijgen in waar mijn gedragspatronen vandaan kwamen. Zodat ik de projectie van de ander kon afhalen. Ik wil graag zeggen dat ik dat voor de ander deed, maar dat deed ik vooral voor mezelf. Door in mezelf te snappen waar een bepaald gevoel, gedachte of neiging vandaan komt en dat in mezelf te omarmen, doorleven en helen, kan ik dat los zien van mijn vrienden (en de vele anderen die me hierin raken). En kon ik dus meer mezelf zijn. 

In vrijheid jezelf zijn

Door te zien waar de projectie op de ander in jezelf over gaat, kan je de ander veel neutraler zien.

Eigenlijk gaat een bepaald gevoel, gedachte of neiging nooit over de ander, maar altijd over iets wat in je eigen innerlijk geraakt wordt. Vriendschap is een mooie spiegel om jezelf beter te leren kennen en je los te maken van patronen en projecties. Om in vrijheid jezelf te kunnen zijn.

 

Warme groet, Syl

 

Wat kan ik voor jou betekenen?

Ik help jou om minder kritisch te zijn naar jezelf en meer tevreden met wie je bent. Om onbevangen buiten de lijntjes te kleuren in plaats van doen wat van je verwacht wordt. 

Wil je ervaren hoe mijn buiten de lijntjes – coaching werkt? Doe de gratis opdracht ‘Waar sta je in je leven en hoe wil je verder?’ Je bent van harte welkom!

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach: Ik help je voorbij de twijfels van je hoofd te leven zoals je écht wil! Wil je ervaren hoe ik werk? Doe de gratis opdracht 'Waar sta je in je leven en wat is je volgende stap?' Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl