Skip to main content

Als kind van 9 jaar zat ik op een kerkkoor. 1 van de liederen raakte me diep. Het Ave Maria ofwel Wees gegroet Maria. Ik vertelde dat op een dag aan de dirigente. In de pauze daarna viel er heel plotseling een stapel planken, die tegen de muur stond, op mijn hoofd. Ik schrok enorm. En begon te huilen. De aardige dirigente troostte mij een beetje, maar door de schrik voelde ik me heel kwetsbaar en ik wilde het liefste wegkruipen.

Bescherming

Na de pauze dacht de dirigente me een plezier te doen door nogmaals het Ave Maria te zingen. Maar dan speciaal voor mij. Poeh, dat gaf me een ongemakkelijk gevoel. Al die ogen die op me gericht waren. En ik voelde me al zo kwetsbaar door de klap op mijn hoofd. Diep van binnen raakte al die aandacht een enorme onzekerheid aan. Mijn tranen zaten heel hoog. Om dat niet te voelen deed ik net alsof het me niets deed. Ik sloot mijn hart af en keek af en toe met een bozig en rood gezicht naar de mensen om me heen. En juist die reactie, die voor mij een soort bescherming was, maakte dat ik in de weken erna ‘geplaagd’ werd met het Ave Maria. Ze gingen dat speciaal voor mij zingen omdat ze mijn reactie zo leuk vonden. Want ik werd steeds bozer en dat liet ik merken. Maar eigenlijk was ik diep van binnen alleen maar onzeker en verdrietig. En ik kreeg een hekel aan het lied dat me daarvoor zo mooi emotioneel geraakt had.

Patroon

In de jaren daarna kreeg ik eenzelfde gevoel en reactie als ik in de belangstelling stond. Eigenlijk was ik op die momenten heel onzeker en voelde ik me kwetsbaar, maar ik kon er alleen maar op reageren door me af te sluiten, net te doen alsof het me niets deed en een bozige uitstraling. Er was een gedragspatroon ontstaan waar ik moeilijk uit kon stappen. En daar had ik last van.

Innerlijk kind

Als kind maak je situaties mee die heel pijnlijk zijn en veel impact hebben. Je ontwikkelt gedrag en maskers om de kwetsbaarheid en pijn daarvan niet te voelen. Zoals ‘je groot houden’, ‘je altijd aanpassen’ en ‘jezelf wegcijferen’. Zo ontstaan gedragspatronen, die je ook in het heden nog vertoont en die je eigenlijk in de weg zitten. Je reageert op situaties en mensen vaak onbewust vanuit je innerlijk kind, dat destijds niet anders kon. Omdat die situaties eenzelfde gevoel oproepen en daarmee eenzelfde verdedigingsreactie.

Innerlijk kindwerk helpt je om op een liefdevolle manier helderheid te krijgen over de onderliggende redenen van bepaalde gedragspatronen. Door dat alsnog te doorvoelen en verwerken, omarm je het innerlijk kind in jezelf en open je je hart weer. Je leert met compassie naar jezelf te kijken. Dat zorgt voor een diepe aanvaarding van jezelf als kind en van jezelf zoals je nu bent. Hierdoor ontstaat weer ruimte en vertrouwen voor het pure en onbevangen kind in jezelf. Je essentie.

Open hart

Jaren geleden heb ik dit voorval in het kerkkoor verwerkt met een visualisatie. Ik zag het kleine meisje van 9 voor me en kon haar vasthouden in haar onzekerheid, kwetsbaarheid en het verdriet dat daarbij hoorde. Het heeft me een diepe erkenning en acceptatie van mezelf gegeven. Ik vind het nog steeds ongemakkelijk als ik in de belangstelling sta, maar heb geleerd om daar op een andere manier mee om te gaan. Ik mag onzeker zijn en dat mag ik laten merken. Ik hoef me niet meer te beschermen door net te doen alsof het me niet raakt. Ik mag me laten raken en dat mag ik laten zien.

Ook het Ave Maria is terug in mijn leven. Het is zelfs de ringtone op mijn telefoon. Het raakt me iedere keer weer en zorgt dat mijn hart open gaat. Dus als je me belt, is mijn hart open!

Wees gegroet!

 

Trainingsdag

Wil je zelf ervaren hoe je je hart kunt openen voor je innerlijk kind? Op 18 november organiseer ik de trainingsdag ‘Liefdevol jezelf zijn – Open je hart voor je innerlijk kind’. Je bent van harte welkom!

Informatiespecial

Begin oktober stuur ik via de mail een informatiespecial met extra uitleg over werken met je innerlijk kind, praktische adviezen om in contact te komen met het onbevangen blije kind in jezelf en boekentips over dit onderwerp. Als je deze informatiespecial wil ontvangen, stuur me dan een mail op syl@sylvivre.nl.

 

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach: Ik help je voorbij de twijfels van je hoofd te leven zoals je écht wil! Wil je ervaren hoe ik werk? Doe de gratis opdracht 'Waar sta je in je leven en wat is je volgende stap?' Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl