Skip to main content

Ken je dat? Je moet een keuze maken. Je hebt alles op een rijtje gezet, de voors en tegens afgewogen en bedacht ‘Dit ga ik doen’. Een logische uitkomst van je denkproces. En toch blijf je piekeren. Je voelt onrust en op de gekste momenten word je aan de keuze en aan je twijfel herinnerd. Hoe nemen we eigenlijk een goed besluit?

Alles op een rijtje

Als kind leer je om je hersens te gebruiken om mentale besluiten te nemen. Alle informatie op een rij zetten, er goed over nadenken en dan doen wat rationeel het beste klopt. Maar volgens Human Design zijn je hoofd en je denkproces niet bedoeld om besluiten mee te nemen. Human Design is een relatief jong systeem, waarin echter veel oude wijsheden zoals de I Tjing en Astrologie verweven zijn. Het vertelt je onder andere hoe je het beste een goede keuze kunt maken. Volgens je eigen persoonlijke waarheid. Niet vanuit je denken.

Een voorbeeld

Ik heb een intakegesprek met Christo. Hij loopt tegen zijn grenzen aan op het werk en komt op advies van zijn leidinggevende. Christo weet goed te benoemen waar hij tegenaan loopt, maar dieper kijken wil hij liever niet. Dus blijft hij aan de oppervlakte. Ik merk dat ik de neiging heb om harder te gaan werken, een signaal dat ik niet helemaal kan doordringen tot de persoon tegenover mij. Na het intakegesprek zet ik de feiten op een rijtje. Duidelijke coachvraag, behoefte aan meerdere sessies en een klant uit het bedrijfsleven dus een mooi tarief. Ik vraag me wel af of ik hem voldoende kan bereiken. Met een rationelere benadering lukt me dat wel. Denk ik. Dus logischerwijs is dit een prima coachklant. Maar ik ben onrustig. Ik merk dat ik mijn denkproces steeds herhaal, alsof ik mezelf probeer te overtuigen. Wat gebeurt er eigenlijk?

Verstand

Je verstand is een zeer capabel onderzoeksinstrument. Het kan ontzettend veel informatie verwerken, opslaan, vergelijken en ordenen. Het is echter niet in staat ergens een persoonlijk waarde-oordeel over te vormen. Het is een dualistisch instrument. Net als een computer. 0 of 1. Voor of tegen. Kop of munt. Wanneer je vanuit je verstand keuzes maakt, blijven de alternatieve mogelijkheden in je hoofd rondspoken. Het hoofd heeft namelijk niet het vermogen om er een subjectieve beleving aan toe te voegen, die maakt dat een besluit echt persoonlijk klopt. De subjectieve beleving komt uit de wijsheid van je lichaam.

Lichaamswijsheid

Je lichaamswijsheid is zoveel groter en subtieler dan alleen je denken. Volgens Human Design zit bij de meeste mensen die wijsheid in het waarnemen en doorleven van hun emoties, in het ervaren van hun buikgevoel of in het volgen van hun intuïtie. Als je op de juiste manier, met je lichaamswijsheid je besluiten neemt, volg je je innerlijke en persoonlijke motivatie. Dat creëert rust in je lichaam èn in je hoofd. Je denken komt dan ook tot rust en zal je keuze ondersteunen, door verklaringen te vinden die kloppen bij jouw besluit. Je stelt je hoofd dan ten dienste van de wijsheid van je lichaam. Hierdoor leef je je leven steeds meer in lijn met wie je bent. Een nieuwe, meer authentiek weg. Die voldoening en ontspanning geeft.

Duidelijke ‘Ja’

Ik besluit er een nachtje over te slapen en de volgende dag een visualisatie te doen over het wel of niet werken met Christo. Als ik het wel doe, op een rationelere manier, krijg ik het beeld van mezelf omringd door water. Ik wil wel in beweging komen, maar kan eigenlijk geen kant op. Letterlijk. Bij de keuzemogelijkheid om het niet te doen, is de weg in het begin een beetje donker, maar ik kom uit bij een weiland in de zon, met allerlei mogelijkheden. In mijn lichaam voel ik een duidelijke ‘Ja’ tegen ‘Nee-zeggen’. En dat doe ik. Met een korte toelichting die zowel door de opdrachtgever als door Christo wordt geaccepteerd. Ik voel me rustig en tevreden. Ik heb gekozen met mijn lichaamswijsheid. In lijn met mijn Human Design. In lijn met mezelf.

 

Wil je ook weten hoe je het beste besluiten kunt nemen? Of wat je rol is in dit leven en hoe je die het beste kunt vervullen? Ik geef workshops Human Design voor groepen en 1-op-1 sessies, waarin we dieper ingaan op je persoonlijke design. Het is ook onderdeel van de training ‘Liefdevol jezelf zijn’. Human Design ondersteunt je om te leven zoals je leven bedoeld is.

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach: Ik help je voorbij de twijfels van je hoofd te leven zoals je écht wil! Wil je ervaren hoe ik werk? Doe de gratis opdracht 'Waar sta je in je leven en wat is je volgende stap?' Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl