Skip to main content

Genieten is gezond. Uit onderzoek blijkt dat meer genieten zorgt voor minder stress, een betere gezondheid en een langer leven. Genieten is heel persoonlijk en komt van binnenuit. Een gevoel van moeiteloosheid, van ruimte en vrijheid, van innerlijk geluk. Alsof je van binnen gekieteld wordt. Een heerlijk, blij en vrij gevoel dat je altijd wel wilt ervaren. Wat kun je doen om meer te genieten? 5 tips.

Tip 1 GeNIETen is niet doen

GeNIETen is geen werkwoord. Het gaat vooral over ‘niet doen’. Niet je best doen, niet iets moeten, niet jezelf hoeven bewijzen. Het gaat over open staan voor wie je bent en voor wat je diep van binnen inspireert. Open staan voor verwondering. Dus neem de tijd om stil te staan, om niet te doen, om alles wat moet los te laten. Voel waar jij blij van wordt. Wat jou bezielt. En volg je impuls. Dans. Zing. Lach. Huppel. Gun jezelf een moment van onbevangen plezier.

Tip 2 Focus op je zintuigen

Vaak is genieten gekoppeld aan je zintuigen. Mooie muziek die je hoort, warm zonlicht op je lichaam, een bepaalde geur die mooie herinneringen oproept. Bijvoorbeeld vers gemaaid gras of de stoep na een regenbui. Dus stel je open voor wat je ervaart. Sta stil bij wat je zintuigen je laten weten. Snuif het leven op. Het brengt je in een moment van stilte, waarin je innerlijke sprankeling de ruimte krijgt.

Tip 3 Ervaar wat er wèl is

Genieten gaat over ervaren wat er wel is. Over positief kijken naar een wellicht moeilijke situatie. Dankbaarheid is een prachtige manier om een meer optimistische kijk op de wereld en op je leven te hebben. Baal je van een moeilijke dag op je werk, heb je wrijving met je partner, vind je het leven even heel ingewikkeld en zwaar? Neem de tijd om te focussen op waar je dankbaar voor bent. Wat je wèl leuk vindt. Het geeft je meer zelfvertrouwen, maakt je leven lichter en jezelf vrolijker.

Tip 4 Ontdek je betekenis

Maar je kunt toch ook genieten als je ‘aan het werk bent’? Jazeker! Alleen voelt datgene wat je doet dan niet als werk. Het gaat om iets wat je mooiste kwaliteiten aanspreekt. Waarmee je jouw bijdrage levert aan je wereld. Datgene wat je het meeste voldoening en plezier geeft. Dus hoe beter je weet wat jouw betekenis is, wat jij hier op aarde te doen hebt, hoe meer je kunt genieten van wat je doet.

Tip 5 Gebruik humor

Humor helpt je om positiever naar je leven te kijken en om meer te kunnen genieten. Een leuke manier om dat te doen is door een moeilijke situatie waarin je zit te overdrijven. Maak er een soort cartoon van. Zie je vervelende baas als een dik, rood aangelopen duiveltje, zie je irritante onbuigzame collega als een enorm lange en houterige bonenstaak en zie je eigenwijze partner als een klein drammerig en verongelijkt kind. En bedenk ook een grappige karikatuur voor jezelf. Dit plaatst alles in een ander perspectief en helpt je om afstand te nemen. En het activeert je lachspieren 😉!

Genieten werkt aanstekelijk. Hoe meer jij geniet, hoe meer ontspannen je bent en daar reageren anderen ook weer positief op.

Fijne dag. Geniet ervan!

 

Wil je positiever in het leven staan en meer genieten? Doe mee met 1 van de groepsactiviteiten van Sylvivre:

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach: Ik help je voorbij de twijfels van je hoofd te leven zoals je écht wil! Wil je ervaren hoe ik werk? Doe de gratis opdracht 'Waar sta je in je leven en wat is je volgende stap?' Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl