Skip to main content

‘Druk’ is vaak het antwoord dat je geeft als iemand vraagt hoe het gaat. Je agenda zit vol met sociale verplichtingen, intensieve werkdagen, social media, sport, zorgen voor kinderen en/of ouders, huishoudelijke taken en ga zo maar door. Maar vraag jezelf eens af ‘Is het echt zo druk of is het mijn hoofd dat overloopt?’

Controle

Je hoofd wil graag controle houden. Zeker in situaties die nieuw zijn of die je niet goed kunt overzien. Die situaties creëren spanning in je lichaam, waardoor je hoofd een signaaltje krijgt. Het gaat fanatiek aan de slag om de situatie te vergelijken met situaties uit het verleden op zoek naar een oplossing voor die spanning. Het zet voors en tegens op een rijtje, ordent informatie, voorziet problemen, probeert die te voorkomen en maakt zich daardoor zorgen. Waardoor weer meer gedachten ontstaan.

Bovendien denkt het niet aan 1 probleem of vraag tegelijk. Je hoofd probeert alles onder controle te houden en dus alles op de lossen. En tussendoor komen ook nog allerlei ‘nutteloze’ gedachten langs, vanuit de neiging om ‘aan alles gedacht te hebben’. Voel je hoe druk dat is?

Moeten

Je hoofd is bovendien vanuit overleving gericht op ‘wat niet goed gaat’. Want als je dat weet, kun je ook besluiten om te vluchten of te vechten als dat nodig is. Daardoor is het ook zo moeilijk om complimenten te ontvangen. Je hoort vooral dat ene puntje van kritiek en niet de 9 andere positieve feedbackpunten.

Dat gericht zijn op het negatieve zorgt voor allerlei oordelende stemmetjes en belemmerende overtuigingen en gedachten. En het zet je aan om van alles te ‘moeten’ om ervoor te zorgen dat je aardig gevonden wordt, geaccepteerd wordt, erbij hoort. Vandaar ook die volle agenda.

Bedankt, hoofd!

Je hoofd heeft het dus heel goed met je voor. Het wil je beschermen door controle te houden en door je aan te zetten om ‘het goed te doen’. Dus bedank je hoofd daar maar voor. En richt je vervolgens voor meer rust en vertrouwen op je lichaam. En omdat je hoofd graag snapt hoe dat werkt 😉, volgt hieronder de uitleg.

Hoge snelheid in je hoofd

Je hebt dus enorm veel gedachten, oordelen en overtuigingen die elke dag door je hoofd gaan. De schatting is dat dit gemiddeld 50.000 gedachten per dag zijn. Uitgaande van 8 uur slaap per dag, zijn dat ruim 3.000 gedachten per uur dat je wakker bent en ruim 50 per minuut! Die gedachten zijn heel vluchtig en gaan met een hoge snelheid. En hoe drukker het in je hoofd is, hoe sneller dat gaat!

Vertraag in je lichaam

Je lichaam daarentegen bestaat uit vaste massa en de atomen in je lichaam hebben een veel lagere snelheid dan je gedachten. Door je aandacht dus op je lichaam te richten, vertraag je automatisch. En kom je tot rust.

Een makkelijke en fijne manier is om je daarbij te richten op een deel van je lichaam waarin je je prettig voelt. Ontspannen. Misschien is dat je buik, je hart, je handen of je enkels. Alles is goed. En als je aandacht afdwaalt (je hoofd is hardnekkig), breng je aandacht dan weer terug naar die prettig aanvoelende plek in je lichaam. Hoe langer en vaker je dat doet, hoe rustiger je wordt. Ook in je hoofd!

Hoe kom jij tot rust?

Heb je behoefte aan meer rust in je hoofd en in je leven? Wil je meer vertrouwen, positieve inspiratie en plezier? Neem contact met me op voor een gratis essentiegesprek. Je bent van harte welkom!

Gerelateerde blogs:

Uit de drukte in mijn hoofd

Besluitvorming volgens Human Design

 

 

 

 

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach: Ik help je voorbij de twijfels van je hoofd te leven zoals je écht wil! Wil je ervaren hoe ik werk? Doe de gratis opdracht 'Waar sta je in je leven en wat is je volgende stap?' Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl