Skip to main content

Weerstand. Ergens tegenop zien. Iets niet willen. We kennen het allemaal. Maar wanneer is het een teken om iets ook echt niet te doen? En wanneer daagt het je uit om het juist wel te doen? En de belangrijkste vraag: hoe weet je het verschil?

Twee maanden geleden. In mijn gemeente is een netwerkbijeenkomst georganiseerd voor plaatselijke ondernemers. Ik voel meteen weerstand. Een collega-coach is erg enthousiast en vertelt dat ze vorig jaar interessante contacten heeft gelegd en mooie opdrachten heeft gekregen. Mijn verstand gebruikt haar ervaringen om te beredeneren dat het toch een goed idee is om er heen te gaan. En dat doe ik dus.

Het is een druk bezochte bijeenkomst die goed georganiseerd is. Ik kijk de kat uit de boom en merk dat ik niet echt verbinding kan maken met de meeste aanwezigen. Ik voel me eigenlijk doodongelukkig en dat straal ik uit. Ook met mijn tandpastaglimlach. Ik spreek wel wat andere ondernemers, maar merk dat ik niet op dezelfde lijn zit. De gesprekken verlopen stroef. Uitgeput en met hoofdpijn ga ik naar huis. 

Uit je comfortzone

Natuurlijk mag iets spannend zijn. Dat is een teken dat je uit je comfortzone stapt en dat je de mogelijkheid hebt om te groeien. Om ervaringen op te doen. Maar het is belangrijk dat er in je gevoel een ‘Ja’ zit en niet alleen maar een ‘Nee’. In mijn geval zei mijn gevoel ‘Nee’ en probeerde mijn verstand daar een ‘Ja’ van te maken.

Verstandelijke lijstjes

Je verstand kan vooral goed zaken op een rijtje zetten. Net als een computer. Heel zwart-wit en feitelijk. Je hebt de wijsheid van je gevoel, van je lichaam nodig om een subjectieve, persoonlijke waarheid te ervaren. Want mijn collega-coach en ik konden met ons verstand precies eenzelfde lijstje maken en toch klopte deze bijeenkomst voor haar wel en voor mij niet.

Een paar weken later kom ik bij het Spiritueel Ondernemers Netwerk op LinkedIn een workshop / netwerkbijeenkomst tegen die me meteen aanspreekt. Vooral de workshop ‘Voel je potentieel’ trekt me aan. Ook voor deze bijeenkomst ben ik gespannen en ervaar ik weerstand. Zeker na de vorige netwerkbijeenkomst in mijn gemeente. Maar ik ben ook heel benieuwd naar de workshop.

Tijdens de bijeenkomst kijk ik ook nu eerst de kat uit de boom. Ik vind de workshop boeiend en voel hoe de spanning langzaamaan zakt. Het lukt me om echt contact te maken met de andere deelnemers. Hiermee heb ik wel een klik en na afloop ga ik ook naar het netwerkonderdeel. Ik heb diverse interessante gesprekken en wordt door de organisator zelfs uitgenodigd om in juni zelf een workshop te verzorgen voor hetzelfde netwerk. Bruisend van energie en enthousiasme ga ik naar huis.

Verruimende energie

Je eerste gevoel is erg bepalend. Een positief gevoel zorgt voor verruiming in jezelf. Er is dan ruimte voor openheid, verwondering, enthousiasme en nieuwsgierigheid. En ook dan kan iets spannend zijn, omdat een nieuwe ervaring per definitie betekent dat je uitgedaagd wordt. Uitgedaagd om je grenzen te verleggen en jezelf te ontwikkelen.

Zeg ‘Ja’ tegen jezelf!

In feite gaat het niet zozeer over de balans tussen je ‘Ja’ en je ‘Nee’. Maar over de balans tussen je gevoel en je verstand. En je gevoel is daarin de sleutel. Ga als je iets spannend vindt, als je weerstand ervaart, op zoek naar de positieve sparkle in jezelf. Iets waardoor je ondanks de weerstand voelt ‘ja, daar wil ik bij zijn’. Waardoor je hart een blij sprongetje maakt. Een innerlijk verlangen. En als dat er niet is, durf dan ook je gevoel te volgen en ‘Nee’ te zeggen. Daarmee zeg je ‘Ja’ tegen jezelf!

Durf jij naar je gevoel te luisteren?

 

Wil je meer naar je gevoel luisteren, maar vind je het moeilijk om de controle van je verstand los te laten? Mijn intuïtieve werkvormen ondersteunen je om ‘voorbij je hoofd’ inzicht te krijgen in wat jou ten diepste bezielt. Neem contact op om te bespreken hoe ik je hierin kan begeleiden. Je bent van harte welkom!

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach: Ik help je voorbij de twijfels van je hoofd te leven zoals je écht wil! Wil je ervaren hoe ik werk? Doe de gratis opdracht 'Waar sta je in je leven en wat is je volgende stap?' Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl