Skip to main content

‘Ik heb het gevoel dat iedereen aan me trekt’

Eva heeft het helemaal gehad. Ze voelt zich uitgeblust. Kan slecht tegen tegenslag. Gaat mopperen en is niet snel tevreden. ‘Op mijn werk ligt mijn bordje overvol en er komt alleen maar meer bij. Het lijkt wel of iedereen denkt dat ik alles kan.’ Ze merkt dat ze een steeds korter lontje krijgt. Ze voelt zich behoorlijk alleen op het werk. Een herkenbaar thema voor veel mensen. Hoe drukker je het hebt, hoe meer je het gevoel hebt dat je er alleen voor staat. Hoe is dat bij jou?

Automatisme ‘ik doe het wel alleen’

Eva ontdekt tijdens de coaching dat het niet haar leidinggevende of haar collega’s zijn die haar ‘actiepunten opdringen’, maar haar eigen gedachte ‘dat zij dat als enige kan’ en vooral dat het haar verantwoordelijkheid is. Dat het een automatisme is om meteen te zeggen ‘dat doe ik wel’. Tijdens de sessie leert Eva hoe ze anders kan reageren zodat ze minder werk naar zich toehaalt.

Hoe kan ik iets bijdragen als ik het niet zelf doe?

Twee weken na onze sessie maakt Eva een nieuwe afspraak. Ze is enthousiast over haar ervaringen. ‘Het was spannend om niet meteen te reageren tijdens een overleg, maar ook heel leuk om te zien dat mijn collega’s nu meer meedenken. En doen! Maar het maakt me onzeker of ik nu nog wel iets bijdraag, of ik nog genoeg toevoeg op mijn werk’. Dat begrijp ik. En ik weet dat er andere manieren zijn waarop Eva haar kennis en ervaring kan inbrengen, zonder zelf altijd in de actie gaan. In een creatieve oefening ontdekt ze die zelf.

Steeds wat minder onzekerheid

Twee weken daarna komt ze weer voor een afspraak om te werken aan hoe ze ‘meer kan kiezen voor de acties die ze leuk vindt en hoe ze de rest aan de anderen kan overlaten’. En zo maakt Eva iedere 2 weken een afspraak om zichzelf te ondersteunen om haar werk op een prettigere manier te doen. Ze werkt aan het stellen van prioriteiten, aan inzicht in wat haar energie geeft en in haar unieke talenten. Aan hulp durven vragen, aan ‘nee’ zeggen en aan meer afstand nemen. Allemaal thema’s die met haar onzekerheid te maken hebben. Die onzekerheid zie ik stukje bij beetje dan ook kleiner worden.

Doen waar je echt plezier in hebt als onderdeel van het team

Een paar maanden later kijkt ze tevreden terug. Ze heeft meer rust in haar hoofd en is vanuit vertrouwen en overzicht aan het werk. Ze neemt meer afstand en voelt zich tegelijkertijd verbonden met haar werk omdat ze nu de dingen doet waar ze goed in is en echt plezier in heeft. ‘Het is fijn om meer zelfvertrouwen, energie en plezier te hebben, maar de grootste winst is dat ik niet meer het gevoel heb dat ik er alleen voor sta’ zegt ze met een brede glimlach. ‘Ik lever mijn bijdrage en voel me onderdeel van het team. Dat voelt veel sterker en ik vind mijn werk er een stuk leuker door!’.

Werken moet je tóch – met bezieling is het leuker!

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach: Ik help je voorbij de twijfels van je hoofd te leven zoals je écht wil! Wil je ervaren hoe ik werk? Doe de gratis opdracht 'Waar sta je in je leven en wat is je volgende stap?' Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl