Skip to main content

‘Ik ben zo moe van het moeten!’

Ellen zit opgejaagd en met rode wangen bij mij voor een coachingssessie. Ze rent zichzelf regelmatig voorbij. Werk, gezin, familie, vrienden. ‘Het is iedere keer weer zo’n gevecht om alle ballen hoog te houden. En ik kom helemaal niet aan mezelf toe!’ verzucht ze. En Ellen is niet de enige. Hoeveel tijd heb jij voor jezelf? En hoe krijg je meer balans tussen verplichtingen voor anderen en ruimte voor wat jij wil?

Gejaagd lijstjes afwerken

Met Ellen kijk ik in een creatieve oefening naar hoe zij op dit moment in het leven staat. Ze noemt zichzelf ‘controlfreak’. De perfectionist die gejaagd haar lijstjes afwerkt. ‘Mijn zinnen beginnen bijna allemaal met ‘Ik moet nog …’ en ik ben er zo moe van. Maar het lukt me niet om dit controlerende en hardwerkende deel in mezelf uit te zetten.’

Opgeven voordat je eraan begint

Ik begeleid Ellen om contact te maken met de tegenhanger van ‘controlfreak’. Dat is iemand die van het een naar het ander fladdert. Die over bijna alles zegt ‘Dat doe ik morgen misschien wel…’. Die al opgeeft voordat ze eraan begint. Ellen herkent deze ‘flierefladder’ in zichzelf. ‘Ze komt vooral tevoorschijn als ik iets moet veranderen op mijn computer. Daar ben ik niet goed in’.

De basis is onzekerheid

Onder mijn begeleiding gaan ‘controlfreak’ en ‘flierefladder’ met elkaar in gesprek. Ellen komt erachter dat beide delen een reactie zijn op haar gevoel van onzekerheid. Een van beiden komt tevoorschijn als ze ergens onzeker over is. En dat is ze vaak! Ze twijfelt regelmatig aan zichzelf als moeder, professional in het bedrijfsleven, vrouw en vriendin.

In balans komen je kwaliteiten naar voren

Tijdens de sessie leert ze hoe ze beide delen meer in balans kan brengen. Hoe ze gebruik kan maken van de verschillende kwaliteiten. Dat ‘controlfreak’ een kei is in organiseren. En dat ‘flierefladder’ heel goed kan relativeren. En dat ze er zelf voor kan kiezen om die kwaliteiten meer en bewust in te zetten.

Stevigheid en zelfvertrouwen

Langzaamaan komt Ellen meer tot rust. Ze merkt dat ze kan stoppen met vechten en meer vanuit stevigheid en zelfvertrouwen in het leven kan staan. Ze zegt: ‘In deze ontspannen kracht kan ik de hele wereld aan en is er ook nog ruimte voor mezelf!’.

Sylvivre: Werken moet je tóch – met bezieling is het leuker!

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach: Ik help je voorbij de twijfels van je hoofd te leven zoals je écht wil! Wil je ervaren hoe ik werk? Doe de gratis opdracht 'Waar sta je in je leven en wat is je volgende stap?' Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl