Skip to main content

Eén van mijn quilty pleasures is de serie Downton Abbey. Ik ben dus heel blij dat die sinds een paar maanden op Netflix staat. Inmiddels bingewatch ik het kostuumdrama alweer voor de tweede keer en ik zit opnieuw te smullen. Vooral als de diepere kwetsbare kant van de personages naar boven komt. 

Zo is er Thomas, een geslepen ambitieuze lakei die zich ten koste van zijn collega’s omhoog wil werken. Hij is een meester in vileine uitspraken en anderen een loer draaien.

Maar daaronder zit iemand die teleurgesteld is in zijn leven. Iemand met een klein hartje die weinig liefde heeft gekend. Die ook gewoon geaccepteerd wil worden voor wie hij is. Die eigenlijk teleurgesteld is in en daardoor hard is voor zichzelf.

Als hij zijn masker afzet en zijn dieperliggende zachte kant laat zien, ga je ondanks zijn tekortkomingen toch van hem houden. En daar kan ik dus enorm van genieten.

Ik zie het ook heel vaak bij mijn klanten.

Niet dat dat gemene lakeien zijn 😉. En ik bedoel ook niet dat ik ze opeens leuk en aardig ga vinden. Dat had ik namelijk allang gezien. Maar het gaat me om die momenten dat ze dat zélf zien.

Mijn klanten zijn regelmatig ook teleurgesteld in bepaalde aspecten van hun leven en kunnen behoorlijk kritisch zijn op zichzelf.

Want ja, als je je werk niet zo leuk vindt, mag je daar eigenlijk niet over mopperen ‘want dit is nu eenmaal waar je voor gekozen hebt en wat moet je anders?’.

En als je je partner en je kinderen altijd voorop zet, dan ligt het aan jou als je te weinig aan jezelf toekomt. Daar moet je niet over zeuren. Vinden mijn klanten.

Ik help hen om niet zo streng te zijn voor zichzelf. Om te stoppen met hun innerlijke moppers en kritische gedachten. Om (net als ik naar lakei Thomas) op een zachtere manier naar zichzelf te kijken.

Dat zijn de ontroerende smulmomenten in mijn werk. Als een klant ontdekt: ‘Ik ben eigenlijk gewoon een heel leuk mens!’

Als je vriendelijker kunt zijn naar jezelf, dan komt er meer ruimte voor je eigen wensen en verlangens. Je laat allerlei verwachtingen los en je ontdekt wat jijzelf eigenlijk écht graag wil. In je leven, je werk, je relatie, je gezin, je vrije tijd.

En dat ga je vervolgens gewoon doen. En daar geniet je van. Zonder schuldgevoel. Ook, of eigenlijk voorál, als het een quilty pleasure is. 😊

Warme groet, Syl

PS. Wil jij minder streng zijn voor jezelf en ontdekken wat je diep van binnen écht graag wil? Maak een afspraak voor individuele coaching! Het intakegesprek van een half uur is gratis.

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach / Holistisch EMDR therapeut: Ik help je om de angst los te laten dat je niet goed genoeg bent zoals je bent! Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl