Skip to main content

De afgelopen jaren heb ik meerdere keren de vraag gekregen ‘Schilder je ook portretten?’ En mijn antwoord was dan altijd ‘Nee, dat kan ik niet’. Een beperkende overtuiging, want diep in mijn hart zou ik het wel heel graag willen doen. Maar mijn eigen overtuiging hield me tegen.

Beperkende overtuigingen sturen automatisch je leven

Zelf ken je ze vast ook wel, kritische stemmetjes als ‘Ik moet alles kunnen!’, ‘Ik mag geen fouten maken’ of ‘Ik moet altijd hard werken’. Beperkende overtuigingen belemmeren je in je doen en laten. Ze zorgen ervoor dat je met een negatieve bril naar jezelf en naar de wereld kijkt. Het zijn automatische gedachten die je leven sturen.  Hoe laat je beperkende overtuigingen los?

De lat niet te hoog leggen

We zijn dit jaar in de schilderles bezig geweest met Vincent van Gogh. De opdracht was om eerst een schilderij van hem na te schilderen. Ik koos 1 van zijn zelfportretten. Ik dacht nog: hoe moeilijk kan naschilderen zijn? Nou, dat is heel moeilijk! Maar door die gedachte legde ik de lat niet zo hoog en gaf ik mezelf de ruimte om gewoon te doen. En dat deed ik.

Positieve flow

Ik ontdekte dat zijn manier van schilderen mij een enorme vrijheid geeft, waardoor ik veel meer durf. Met kleuren, maar ook met het aanbrengen van de verf. Bovendien kijk ik beter. Tijdens het schilderen kwam ik in een soort flow terecht. Ik was me niet bewust van de tijd en stond enorm te genieten. Van het schilderen èn van het resultaat! En dat voelde mijn lichaam.

Luister naar je lichaam

Daarna ben ik mijn eigen zelfportret ook op de ‘Van Gogh-manier’ gaan schilderen. En ik bleef in die flow en in dat gevoel van vrijheid en plezier. En daarmee vertelde mijn lichaam mij dat ik dit wel kan. En dat is ook zo!

Met creativiteit een andere waarheid ervaren

Beperkende of belemmerende overtuigingen kun je niet ‘zomaar’ loslaten. Daarom gebruik ik tijdens mijn buiten de lijntjes – coaching graag creatieve oefeningen. Ze helpen mijn klanten om een andere conclusie te ervaren. Niet alleen in hun hoofd, maar vooral in hun lichaam. Ze ervaren een andere waarheid. Waardoor ze meer vrijheid voelen om te kiezen voor wat hen blij en gelukkig maakt.  

Ruimte voor jezelf

In mijn situatie voelde mijn lichaam hoe blij ik was tijdens het schilderen en vooral hoe blij ik was met het resultaat. En dat overrulede daarmee de beperkende overtuiging dat ik het niet kom, waardoor die mij niet meer belemmerde. En ik alle ruimte had om te doen wat ik graag wil. Ik schilder portretten. Bedankt, Vincent!

 

Warme groet, Syl

 

Wat kan ik voor jou betekenen?

Ik help jou om minder kritisch te zijn naar jezelf en meer tevreden met wie je bent. Om je niet meer te laten tegenhouden door de twijfels in je hoofd. Om onbevangen buiten de lijntjes te kleuren in plaats van doen wat je denkt dat van je verwacht wordt. 

Wil je ervaren hoe mijn buiten de lijntjes – coaching werkt? Doe de gratis opdracht ‘Waar sta je in je leven en hoe wil je verder?’ Je bent van harte welkom!

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach: Ik help je voorbij de twijfels van je hoofd te leven zoals je écht wil! Wil je ervaren hoe ik werk? Doe de gratis opdracht 'Waar sta je in je leven en wat is je volgende stap?' Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl