Skip to main content

Mijn moeder van 73 weet al een aantal jaren niet meer wie ik ben. Ze heeft een vergevorderd stadium van dementie. Ze kan ook al heel lang niet meer voor zichzelf zorgen, niet meer antwoord geven op vragen, niet meer emoties herkennen, niet meer haar gevoelens tonen. Ze geeft me geen kus meer en raakt me niet aan. Kortom: ze kan heel veel niet.

Hoe wordt je glas halfvol?

En juist bij mijn moeder kan ik heel goed kijken naar wat er wel is. Terwijl je vast wel herkent dat we als mens vaak de neiging hebben om vooral te kijken naar wat er niet is. Ik ook. Hoe wordt je glas halfvol in plaats van halfleeg?

De sleutel is acceptatie

Wat helpt is volledige acceptatie van wat er niet is en van wat er wel is. En dus ook van de bijbehorende emoties, gevoelens en gedachten. Het feit dat ik de afgelopen jaren al veel gerouwd heb naar aanleiding van de ziekte van mijn moeder, helpt me om te accepteren dat ze is zoals ze nu is. Zo kan ik met verwondering bij haar zijn en me overgeven aan wat er wel is. En daar kan ik zelfs van genieten.

Waarnemen

Dat is ook waar ik mijn klanten bij begeleid tijdens mijn buiten de lijntjes – coaching. Acceptatie van wat er is. Mijn creatieve oefeningen helpen om de situatie en de bijbehorende gevoelens en gedachten te accepteren. Dat is niet altijd makkelijk en het is zeker geen ‘kunstje’, maar iets dat aandacht vraagt en bewustzijn. Bij mijn klanten ontstaat daarmee ruimte voor positiviteit en nieuwe mogelijkheden. Hun glas wordt halfvol.

Genieten van wat er wel is

Een paar dagen geleden. Mijn moeder en ik zitten samen op een bankje, in stilte. Te genieten van de warmte van de zon. En opeens legt ze haar hand op mijn knie. Ik kijk op. Een beetje onbeholpen vraagt ze: ‘Is het daar ook warm?’. Mijn antwoord komt niet bij haar binnen, maar ze houdt nog even haar hand op mijn knie. Ik voel me geraakt en geniet van het contact. Van dat wat er wel is.

Warme groet, Syl

 

Wat kan ik voor jou betekenen?

Ik help jou om minder kritisch te zijn naar jezelf en meer tevreden met wie je bent. Om positiever in het leven te staan en met vertrouwen en plezier te doen wat jij graag wil. Om onbevangen buiten de lijntjes te kleuren in plaats van doen wat je denkt dat van je verwacht wordt. 

Wil je ervaren hoe mijn buiten de lijntjes – coaching werkt? Doe de gratis opdracht ‘Waar sta je in je leven en hoe wil je verder?’ Je bent van harte welkom!

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach: Ik help je voorbij de twijfels van je hoofd te leven zoals je écht wil! Wil je ervaren hoe ik werk? Doe de gratis opdracht 'Waar sta je in je leven en wat is je volgende stap?' Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl