Skip to main content

Mijn moeder heeft al vele jaren dementie. Tijdens haar ziekte heeft ze unieke kunstwerken gemaakt, terwijl ze pas is gaan tekenen en schilderen toen ze 68 jaar was en al ruim 5 jaar ziek. Creativiteit, zoals tekenen en schilderen, werkt heel positief bij mensen met dementie. Hoe komt dat?

1. Manier van uiten / communiceren

Het is voor mensen met dementie een fijne manier om zich uit te drukken, terwijl ze dat op de ‘gewone’ manier, door woorden, niet meer zo goed kunnen. Creativiteit helpt hen om zich te uiten vanuit hun beleving in plaats van vanuit hun gedachten. Daarom is het werk dat ze maken ook zo authentiek en ontroerend mooi.

2. Voldoening 

Het is belangrijk om te kijken naar wat wèl lukt. Mensen met dementie hebben moeite met ingewikkelde denkpatronen en het is van belang om een beroep te doen op hun mogelijkheden. Ik ben zelf vrijwilliger geweest bij de creatieve werkplaats waar mijn moeder tekende en schilderde. Iedere deelnemer wordt daar persoonlijk ondersteund en gestimuleerd om vanuit zijn of haar mogelijkheden en interesse te werken. Zij beleven daar veel plezier aan en het geeft voldoening. Ze worden erkend in wie ze zijn.

3. Prikkels 

Het is van belang om mensen met dementie te blijven prikkelen. Er zijn aanwijzingen dat creatief bezig zijn en nieuwe ervaringen opdoen mensen met dementie op een positieve manier beïnvloedt. Creativiteit vraagt om concentratie en werkt activerend. Ook het gebruik van kleuren heeft een positieve uitwerking.

4. Samen

Creatief bezig zijn is iets wat je samen kunt doen. Er is al zoveel dat je als partner, mantelzorger, familie of vrienden niet meer samen kunt doen met de persoon met dementie. En tekenen en schilderen biedt die mogelijkheid wel. Ik heb er erg van genoten om naast mijn moeder te zitten en vaak zonder woorden samen (bezig) te zijn.

Expositie ‘Art to Remember’

Mijn moeder heeft prachtige tekeningen en schilderijen gemaakt. Juist door haar ziekte werd ze niet gehinderd door gedachten over hoe iets hoort te zijn. Ze keek dus heel goed naar wat ze zag in plaats van wat ze dacht te zien. Dat zie en vooral voel je in haar kunstwerken. Heel puur en ontroerend.

Van 17 oktober tot en met 31 december 2015 heb ik een bijzondere expositie samengesteld in het Retraitehuis in Uden, waar mijn moeder nu woont. Hiervoor heb ik een speciale selectie gemaakt van mijn moeders kunstwerken. En die vul ik aan met bijpassende schilderijen uit mijn eigen collectie. Ik ben heel trots en ontroerd dat de ‘selfies’ van mijn moeder en mij naast elkaar hangen. Dit is wie wij zijn. Mijn moeder en ik.

Warme groet, Syl

 

Wat kan ik voor jou betekenen?

In mijn werk als buiten de lijntjes – coach maak ik ook gebruik van creativiteit. Ik help jou om zachter te zijn voor jezelf en om op een positieve manier om te gaan met (moeilijke) levenservaringen. Om voorbij te gaan aan de twijfels van je hoofd. Om onbevangen buiten de lijntjes te kleuren in plaats van doen wat je denkt dat van je verwacht wordt. 

Wil je ervaren hoe mijn buiten de lijntjes – coaching werkt? Doe de gratis opdracht ‘Waar sta je in je leven en hoe wil je verder?’ Je bent van harte welkom!

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach: Ik help je voorbij de twijfels van je hoofd te leven zoals je écht wil! Wil je ervaren hoe ik werk? Doe de gratis opdracht 'Waar sta je in je leven en wat is je volgende stap?' Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl