Skip to main content

Moederdag. Van alle kanten word ik ermee geconfronteerd. Reclame in krantjes, aanbiedingen in winkels, een speciaal muziekstuk op de radio. Het is voor mij een beetje een beladen begrip.

Mijn moeder van 74, die al ruim 10 jaar dementie heeft, kent me al een aantal jaren niet meer. En toch ben ik heel blij dat ze mijn moeder is. Een blij gevoel met een scherp randje.

Contact maken door klanken

Mijn moeder was een empathische, zorgzame vrouw met veel humor. Lief, belangstellend, gastvrij en warm in het contact me anderen. Maar nu is ze dus al heel lang ziek. Een gesprek voeren kan ze niet meer. Ze begrijpt de woorden niet en kan zich ook niet meer goed uitdrukken.

Wat ze fijn vindt, is klanken maken. Zingen zonder woorden. Dus dat doe ik samen met haar. Dan straalt haar hele gezicht. Door de sluier van de dementie heen is mijn moeder er nog steeds. Lief. 

Verwerking helpt om zachter te worden

Moederdag raakt verdriet aan. Een diep gemis. De afgelopen jaren heb ik al veel gerouwd. En verwerkt. Ik ben zachter geworden. Naar mezelf en naar anderen. Het helpt me ook om positiever in het leven te staan. Om te kijken naar wat er wel is. En om te kiezen voor wat echt belangrijk is. Onbevangen. Daarin word ik gespiegeld door mijn moeder. Zij is heel puur, omdat ze alles ‘zoals het hoort’ al lang vergeten is. 

Samen genieten

Mijn moeder en ik wandelen vaak samen in de grote tuin van het verzorgingstehuis waar ze al een paar jaar woont. Zo ook een paar weken geleden. Mijn moeder heeft graag een muts op als ze naar buitengaat. Ook als het mooi weer is.

We dragen allebei een vest met een capuchon. En als mijn moeder haar capuchon opzet, doe ik gewoon mee. We zitten met z’n tweeën op een bankje, zonder woorden. We koesteren ons in de warmte van de zon en maken samen mooie klanken. Ik ben ontroerd hoe we genieten van de eenvoud van het leven. Mijn moeder en ik.

Warme groet, Syl

 

Wat kan ik voor jou betekenen?

Ik  help jou om zachter te zijn voor jezelf en om beter om te gaan met je gevoelens. Om je leven in een ander, positief perspectief te zien en (weer) te kunnen genieten. Om onbevangen buiten de lijntjes te kleuren in plaats van doen wat je denkt dat van je verwacht wordt. 

Wil je ervaren hoe mijn buiten de lijntjes – coaching werkt? Doe de gratis opdracht ‘Waar sta je in je leven en hoe wil je verder?’ Je bent van harte welkom!

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach: Ik help je voorbij de twijfels van je hoofd te leven zoals je écht wil! Wil je ervaren hoe ik werk? Doe de gratis opdracht 'Waar sta je in je leven en wat is je volgende stap?' Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl