Skip to main content

Ken je dat? De ene dag ben je vol positieve energie, heb je zin in je werk en kun je alles aan. En de andere dag ben je moe, gespannen en ontzettend toe aan vakantie. Vaak hebben we een oordeel op die onevenwichtigheid in onszelf. En het maakt ons onzeker. Maar wat is evenwicht en hoe bereik je dat?

Evenwicht

Evenwicht wordt onder andere omschreven als ‘een toestand van rust en harmonie’ en ‘een toestand van balans tussen tegengestelde krachten’. Evenwicht gaat dus over rust en harmonie doordat tegengestelde krachten, bijvoorbeeld positieve en negatieve emoties, in balans zijn. Zoals een wip die precies in het midden blijft staan. Maar hoe kom je nu in dat midden?

Rollercoaster

In het dagelijks leven kennen we ups en downs. We hebben geen constante staat van zijn. Emoties, gedachten en gevoelens komen en gaan. Dat kan soms voelen als een rollercoaster en het beïnvloedt ons leven en ons werk op een manier die we liever niet willen. We hebben vaak twee manieren om ermee om te gaan. Vechten of vluchten.

Vechten of verdringen

We verdringen onze gevoelens door ze te onderdrukken. We vechten ertegen en doen of ze er niet mogen zijn. Stel je maar eens voor dat je op een wip zit en dat je ervoor moet zorgen dat die wip precies in het midden blijft. Voel je hoe alert je bent op iedere kleine verandering en hoe je daarop meteen anticipeert? Pfff, daar word je toch ontzettend moe van! Dat is hard werken.

Zo is het ook als je probeert je emoties te onderdrukken. Hard werken. Bovendien geef je jezelf de boodschap dat je rotgevoelens er niet mogen zijn. Dat alleen fijne gevoelens goed zijn. Maar je kunt pas ervaren hoe mooi het leven is, als je ook de andere kant ervan kent.

Vluchten of verdrinken

We kunnen ook verdrinken in onze gevoelens. We laten ons overspoelen en verdwijnen erin. Stel je maar weer voor dat je op een wip zit en dat deze vanuit het midden alle kanten op beweegt en jij gaat voortdurend mee in die beweging. Als een soort speelbal van je emoties en gedachten. Pffff, ook dat is vermoeiend. Voel je de onvoorspelbaarheid en hoe je daarin wordt meegesleept? Daarmee geef je jezelf de boodschap dat je een slachtoffer bent en dat je geen eigen verantwoordelijkheid hoeft te nemen. En daarmee ontken je je eigen kracht.

Waarnemen

Maar er is een derde manier om ermee om te gaan. Door vanuit het contact met jezelf, jouw eigen midden, de beweging van de wip waar te nemen. Koppel de beweging los van je eigen midden. Je komt tot de ontdekking dat jij het vaste punt bent. Voel maar eens hoe dat voelt. Je eigen midden is niet iets buiten jezelf dat je onder controle moet houden (in dit voorbeeld een wip), maar het natuurlijke houvast in jezelf.

Harmonie

Evenwicht gaat dus over vertrouwen op het midden in jezelf. Over innerlijke harmonie ondanks of eigenlijk dankzij de bewegingen in je gevoelens en gedachten. Harmonie staat voor de evenwichtige samenwerking van alles wat je in je leven en in je werk ervaart. Alle ups en downs. Vanuit je eigen midden. Je kern. Je hart. Je essentie.

Harmonie is evenwicht in jezelf dankzij in plaats van ondanks je ups en downs.

 

Worstel je ook weleens met je ups en downs? Ben je benieuwd naar welke rol emoties in je leven spelen en hoe je daar beter mee om kunt gaan? Doe de introductiecursus Human Design en ontdek hoe je meer ontspannen kunt zijn wie je bent.

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach: Ik help je voorbij de twijfels van je hoofd te leven zoals je écht wil! Wil je ervaren hoe ik werk? Doe de gratis opdracht 'Waar sta je in je leven en wat is je volgende stap?' Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl