Skip to main content

‘Maar je hebt haar tenminste nog’

De reactie van een buurvrouw als ik vertel over mijn moeder van 72. Mijn moeder heeft al 10 jaar de ziekte van Pick, een vorm van dementie. Inmiddels zit ze in een vergevorderd stadium van de ziekte. Ze leeft in een hele andere realiteit. Woorden komen vrijwel niet meer bij haar binnen. En ze herkent bijna niemand meer. Mij ook niet. Dus voor mij voelt het niet ‘alsof ik haar nog heb’. 

Onwetendheid

Ik weet dat de opmerking ‘Maar je hebt haar tenminste nog’, gemaakt wordt uit onwetendheid en om te troosten. Maar de reactie van mijn buurvrouw doet me pijn en ik merk dat haar woorden in mijn hoofd blijven rondmalen. Ik besluit een oefening te doen die helpt bij rouwverwerking, om te zien wat me zo raakt.

De pijn van het gemis

Ik doe mijn ogen dicht en maak contact met mijn gevoel. Meteen zie ik de ogen van mijn moeder voor me. De ogen die me niet meer zien. Die niet meer weten wie ik ben. En ik herken dat ik me door de opmerking van de buurvrouw ook niet gezien voel. En dat dat me raakt in een dieper gevoel van verlies. Van niet meer gezien worden als dochter van mijn eigen moeder. Ik maak mijn tekening en begin te huilen.  Ik voel de pijn van het gemis dat er bij hoort. Ik mis mijn moeder!

Voortdurend afscheid nemen

Ik heb de afgelopen jaren vaker gehuild om mijn moeder. Het voelt eigenlijk alsof ik voortdurend afscheid aan het nemen ben. Omdat mijn moeder voor mijn gevoel steeds meer verdwijnt. Ik ga ook steeds weer opnieuw houden van de persoon die ze gedurende haar ziekte wordt. En dat laatste kan ik vooral omdat ik ruimte maak om te rouwen.

Wat is rouwen?

Rouwverwerking is het verwerken van verlies. Verlies door overlijden of bijvoorbeeld ziekte, scheiding of ontslag. Door je gevoelens de ruimte te geven, wordt de pijn verwerkt. Het verlies wordt nooit vergeten. Er blijven momenten waarop dit verlies wordt aangeraakt en aan de oppervlakte komt. Maar door te rouwen worden de gevoelens verzacht en kun je het leven weer beter aan. 

Gevoelens op een zachte manier de ruimte geven

Creatieve oefeningen kunnen ondersteunen bij rouwverwerking. Omdat ze op een hele zachte manier ruimte geven aan gevoelens. Bovendien helpt het om via een tekening naar je verlies en de emoties te kijken. Om er afstand van te kunnen nemen. Om het er te laten zijn, zonder dat het je overspoelt. Zodat je weer door kunt met je leven.

De liefde voelen

Een paar dagen later ga ik op bezoek bij mijn moeder. We drinken samen thee. Een beetje onbeholpen probeert ze haar koek met mij te delen. Ik weet dat mijn woorden om uit te leggen dat ik geen koek wil, niet tot haar door zullen dringen. Dus pak ik de koek aan. En ik herken en koester het zorgzame in mijn moeder. Ik zie mijn moeder en voel me haar dochter. We zitten tevreden bij elkaar. We drinken thee en eten koek. Mijn moeder en ik.

 

Warme groet, Syl

 

Wat kan ik voor jou betekenen?

Ik help jou om zachter te zijn voor jezelf en om beter om te gaan met je gevoelens. Om je leven in een ander, positief perspectief te zien en (weer) te kunnen genieten. Om onbevangen buiten de lijntjes te kleuren in plaats van doen wat je denkt dat van je verwacht wordt. 

Wil je ervaren hoe mijn buiten de lijntjes – coaching werkt? Doe de gratis opdracht ‘Waar sta je in je leven en hoe wil je verder?’ Je bent van harte welkom!

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach / Holistisch EMDR therapeut: Ik help je om de angst los te laten dat je niet goed genoeg bent zoals je bent! Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl