Skip to main content

Op 28 april 2017 is mijn moeder overleden. Het is een heftige en intense tijd. Allerlei gevoelens en emoties komen voorbij. Het besef dat ze er echt niet meer is. Diep verdriet. Glimlachen om mooie herinneringen. Boosheid dat het leven loopt zoals het loopt. Onwerkelijkheid. Angst. Spanning en pijn in mijn lijf.

Ik neem de tijd om het rouwproces in mezelf aan te gaan en waar te nemen. En dat maakt dat er ook hele mooie inzichten naar boven komen. Levenslessen als parels van de rouw.

Goed afscheid nemen is belangrijk

Het lijkt een cliché, maar dan wel eentje met een diepe waarheid. We hebben met ons gezin op onze manier heel goed en mooi afscheid genomen. We hebben mijn moeder eer aangedaan en laten zien wie ze was: een lieve, mooie, dappere en zorgzame vrouw.

Als ik dit schrijf, gaan de tranen weer stromen. En dat is goed. Afscheid nemen en bezig zijn met woorden, foto’s, muziek, beelden en herinneringen doseert de gevoelens van verdriet en vermengt die met liefde. Het maakt me ontroerd door wie mijn moeder was en wie ik daardoor ben. En dat werkt helend.

Kleine moeite, grote impact

In de afgelopen weken hebben heel veel mensen meegeleefd. Kaartjes, appjes, telefoontjes, mailtjes, bloemen, mensen die langskomen, berichten via Facebook. Dat lijkt een klein gebaar, maar de impact is zó ontzettend groot.

Veel mensen schrijven of zeggen prachtige woorden over mijn moeder en het is heel fijn om dat te lezen of horen. Het voelt als een enorme troost en ondersteuning.

Doen wat echt belangrijk is

Ik word ook weer gespiegeld over wat echt belangrijk is in het leven. Er voor elkaar zijn, verbondenheid, genieten van het leven, doen wat je hart je ingeeft. Ook dit lijkt een cliché, maar wel iets waar ik bewust mee bezig ben.

Ik heb de keuze om me te laten leiden door kleine ergernissen, negatieve gedachten en oordelen op anderen en op mezelf. Of om hierin de verantwoordelijkheid voor mezelf te pakken, de positieve kant van dingen te willen zien en het leven te omarmen met alles wat er is. En ik kies voor het laatste!

Me niet meer laten leiden door angst

De grootste levensles van de afgelopen weken is dat ik veel krachtiger ben dan ik zelf denk. In de kerkdienst bij de uitvaart heb ik mijn ‘In memoriam’ uitgesproken. Ik vond dat ontzettend moeilijk. Al die mensen met ieder hun eigen verdriet. Kon ik mijn emoties wel hanteren? Kon ik wel uit mijn woorden komen? Zou ik niet in een grote huilbui uitbarsten en wat zou het effect daarvan zijn op mijn vader? Op mijn familie?

Maar ik voelde ook een enorme innerlijke drive om dit wel te doen. Mijn liefde voor mijn moeder en wat ze voor me betekent, delen met deze groep mensen. Dus ik heb het gedaan.

Met zweet in mijn handen, een licht gevoel in mijn hoofd en een grote brok in mijn keel. En het ging heel goed. Niet door mijn emoties te onderdrukken en ook niet door erin te verdwijnen. Maar door heel dichtbij mezelf te zijn. Een diep vertrouwen vanuit zachtheid en overgave.

Een gevoel dat ik nog steeds kan oproepen op andere momenten dat ik iets moeilijk of eng vind. Het ondersteunt me om echt voor mezelf te gaan staan. Vanuit liefde.

Tranen van liefde

Inmiddels zijn we bijna 5 weken verder en het leven gaat gewoon door. Nog zo’n levensles. Enerzijds pak ik langzaam mijn leven weer op en anderzijds neem ik de tijd om het proces van de afgelopen weken te doorleven en te doorvoelen. Om alle mooie herinneringen met mijn moeder langs te laten komen. Ik voel haar dan heel dichtbij. En ik laat de tranen stromen. Het zijn tranen van liefde.

Warme groet, Syl

 

Wat kan ik voor jou betekenen?

Ik help jou om zachter te zijn voor jezelf en om beter om te gaan met je gevoelens. Om je leven in een ander, positief perspectief te zien en (weer) te kunnen genieten. Om onbevangen buiten de lijntjes te kleuren in plaats van doen wat je denkt dat van je verwacht wordt. 

Wil je ervaren hoe mijn buiten de lijntjes – coaching werkt? Doe de gratis opdracht ‘Waar sta je in je leven en hoe wil je verder?’ Je bent van harte welkom!

 

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach: Ik help je voorbij de twijfels van je hoofd te leven zoals je écht wil! Wil je ervaren hoe ik werk? Doe de gratis opdracht 'Waar sta je in je leven en wat is je volgende stap?' Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl