Skip to main content

De laatste maanden voel ik me onveiliger en onbehaaglijker als reactie op ontwikkelingen zoals de Brexit, terreurdreiging en de verkiezing van Donald Trump als president van Amerika. Waar komt het gevoel van onrust en onveiligheid vandaan en wat kan ik ermee?

Wij – Zij

Ik merk dat ik vooral geraakt wordt door een ‘wij – zij’ gevoel. Alsof ik opeens een tegenstander ben geworden. Alsof ik de schuld krijg van het feit dat anderen zich ongelukkig voelen. Dat beangstigt me. Ik merk dat ik me meer afsluit ter bescherming. Maar ik besef ook dat ik daarmee eigenlijk hetzelfde doe. Ik laat een ander bepalen hoe ik me voel en ik ga uit verbinding.

Me First

Wat me raakt is dat het gaat over ‘de ander’ verantwoordelijk maken voor het (on)geluk in je leven. Ik geloof in ieders eigen verantwoordelijkheid daarin. Ik geloof in ‘me first’. Maar dan niet vanuit ego, strijd of angst, maar vanuit je hart. Vanuit gelijkwaardigheid, verbinding, liefde en vanuit ‘Ja zeggen tegen jezelf’. Vanuit puur jezelf zijn. ‘Me first’ betekent voor mij dat je eerst in jezelf onderzoekt waarom je geraakt wordt, wat je behoeftes zijn en waarom je niet gelukkig bent. En wat je daar vervolgens zelf aan kunt doen. Wat overigens niet betekent dat je daarbij geen ondersteuning kunt vragen. Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.

EFT

Goed. Me first. Wat maakt dat ik me onveilig voel? Wat projecteer ik op de Brexit en op Donald Trump? Ik besluit gebruik te maken van Meridiaantechniek / EFT om helderheid te krijgen over wat er dieper in mijzelf speelt. EFT (Emotional Freedom Techniques) is één van de intuïtieve werkvormen die ik als essentiecoach gebruik en is verwant aan EMDR-therapie. Het helpt me om inzicht te krijgen in waar mijn onveiligheid en angst vandaan komen en door zachtjes op bepaalde meridiaanpunten te kloppen worden emotionele verstoringen verwerkt en opgeheven.

Ik – Zij

Ik ga zitten. Ik voel een brok in mijn keel en krijg het warm. Mijn aandacht gaat terug naar mijn puberteit. Een verwarrende tijd waarin ik moeite had met bepalen wie ik was en tegelijkertijd mijn best deed om er toch ook ‘bij te horen’. Dat voelde heel erg als ‘ik – zij’. Ja auw, dit doet pijn. Ik zie de 14-jarige Syl in de spagaat van haar eigen weg willen gaan èn zichzelf aanpassen. En ik voel haar eenzaamheid, verwarring en angst.

Met behulp van EFT kan ik de pijn en het verdriet er liefdevol laten zijn. Het bekloppen van de meridiaanpunten helpt me om deze gevoelens door te laten stromen en los te laten. Na een tijdje slaak ik een diepe bevrijdende zucht. Er komt weer ruimte om mijn hart te openen. Om te vertrouwen op wie ik ben. Ik voel de pure kracht in mezelf. Dit ben ik. En dat is goed. Ik voel me veilig in mezelf èn veilig in het contact met de ander.

Puur jezelf zijn

De uitdaging is om puur jezelf te zijn. Met open hart, oprecht, betrokken en kwetsbaar. Als je vanuit je essentie jezelf bent, kun je de ander in gelijkwaardigheid, verwondering en verbinding ontmoeten. Niet wijzen maar uitnodigen. Niet oordelen maar waarnemen. Niet vechten maar verbinden. Geen ‘wij – zij’ maar via ‘me first’ naar ‘wij samen’.

 

Wil je ook onderzoeken waar bepaalde (angst)gevoelens vandaan komen? Wil je spanning en stress loslaten? Kijk dan eens naar deze informatie over Meridiaantechiek / EFT. Je bent van harte welkom!

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach: Ik help je voorbij de twijfels van je hoofd te leven zoals je écht wil! Wil je ervaren hoe ik werk? Doe de gratis opdracht 'Waar sta je in je leven en wat is je volgende stap?' Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl