Skip to main content

Ik ben een rommelkont. Mijn administratie is prima op orde, maar mijn bureau ligt vol met stapels papier. En ook mijn huis is niet echt opgeruimd. Mijn woonkamer en praktijkruimte zijn netjes, maar in de rest van de kamers staat en ligt van alles. Ik erger me al langer aan die rommel en ik erger me aan mezelf dat ik niet opruim. En toch doe ik er niets aan.

De boodschap van rommel

Tot ruim twee weken geleden. Een wijze vrouw zegt tegen me: ‘Wat houd je voor jezelf in stand met al die spullen om je heen? Wat is de boodschap van alles wat je niet kunt opruimen en weggooien?’ Haar woorden komen diep binnen en zetten iets in mij in beweging. De middag na onze ontmoeting drentel ik van kamer naar kamer en zie de stapels kleding, schilderspullen, papier, etc. liggen. Ik voel weerstand tegen die stapels en tegen mezelf. Mijn onrust neemt toe en opeens heb ik er genoeg van en ik loop naar beneden.

Angst voor tekort

In mijn TV-kast zit een lade vol lege CD-hoesjes die ik al heel lang wil opruimen. Ik pak een vuilniszak en begin. Een akelig gevoel bekruipt me. Ik voel me misselijk en mijn hart klopt in mijn keel. Ik vraag mezelf af wat ik zo moeilijk vind aan het weggooien van deze lege CD-hoesjes. Meteen komt het woord ‘Tekort’ in me op. Met grote letters. TEKORT. Ik krijg het warm en de tranen stromen over mijn wangen. Ik besef waar dit over gaat. Ik ben bang om tekort te komen èn bang om tekort te schieten, dus bewaar ik alles en heb ik er moeite mee om weg te gooien.

Sociale verplichting

Tussen de lege CD-hoesjes kom ik enkele papieren tegen. Een oud-collega heeft jaren geleden een paar CDs voor me opgenomen en daarover wat informatie op papier gezet. Ik voel me rot als ik deze papieren weg wil gooien. Ook hier onderzoek ik in mezelf waar dit over gaat. Ik merk dat ik me verplicht voel om het papier te houden. Een soort sociale verplichting. En meteen zie ik heel veel andere dingen voor me die ik bewaar uit dezelfde soort verplichting. Poeh. Ik voel waarom ik dit doe. Ik ben bang dat ik de ander zal teleurstellen, dat ze me niet meer aardig vinden en daarom gooi ik die spullen niet weg.

Ben ik wel goed genoeg zoals ik ben?

Zo ga ik met allerlei spullen in gesprek. En uiteindelijk kom ik uit bij een diep en zeer pijnlijk inzicht. Mijn rommel en rotzooi bevestigen me in mijn oordeel dat ik niet goed ben zoals ik ben. Een oud en bekend thema waar ik al vaker tegenaan gelopen ben. Ik zie de rommelige kamers in mijn huis voor me en voel hoe ik hiermee onbewust mezelf voortdurend dezelfde boodschap en hetzelfde rotgevoel geef. ‘Zie je wel, ik kan dit niet. Ik doe het niet goed. Ik doe het half. Ik doe het rommelig. Ik maak er een zootje van.’ Maar eigenlijk zegt het me voortdurend ‘Ik ben niet goed zoals ik ben’.

De liefde voor mezelf

Ik neem de tijd om dit te doorzien en te doorvoelen en mezelf hierin vast te houden. Langzaamaan ontstaat er rust en ruimte en daarin komt de liefde voor mezelf naar boven. Ik slaak een diepe zucht. Ik voel dat ik sowieso goed ben zoals ik ben. Het is eng om zo naar mezelf te kijken en het oordeel ligt op de loer. Maar ik blijf in de zachtheid, voel vertrouwen en laat stukje bij beetje toe dat ik gewoon mag zijn wie ik ben.

Liefdevol proces

In de dagen erna merk ik dat er iets in mij veranderd is. Ik voel me lichter en milder naar mezelf. Ik ruim een plank op in mijn trapkast en later nog 1. Ik neem de tijd om mijn slaapkamer op orde te brengen, gooi veel papier weg en breng ongebruikte spullen naar de kringloop. Ik doe het in kleine stapjes en forceer niets. Ik praat tegen datgene waarmee ik moeite heb om weg te gooien. In feite praat ik tegen mezelf. Het opruimen van mijn huis wordt een liefdevol proces waarin ik oude ballast loslaat. Ik geniet van het proces en van mijn opgeruimde huis. Ik geniet van mezelf.

 

Ben je ook benieuwd waarom je moeite hebt met bepaalde dingen? Wil je oude patronen onderzoeken en doorbreken? Heb je behoefte aan meer mildheid naar jezelf toe en kom je er alleen niet uit? Je bent van harte welkom in mijn praktijk om er samen naar te kijken!

 

 

 

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach: Ik help je voorbij de twijfels van je hoofd te leven zoals je écht wil! Wil je ervaren hoe ik werk? Doe de gratis opdracht 'Waar sta je in je leven en wat is je volgende stap?' Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl