Skip to main content

‘Ik wil mijn vader graag helpen dit leven heel af te maken’. Mundo is 34 jaar en is mantelzorger voor zijn vader van 67 die Alzheimer heeft. In augustus heb ik voor hem en zijn vader een workshop ‘intuïtief schilderen’ verzorgd. Een prachtige ervaring die inmiddels een uniek vervolg heeft gekregen. De schilderworkshop ‘Niet (alleen) voor mensen met dementie’. Mundo organiseert dat bij hem en zijn vader thuis. Ik begeleid de workshop. En iedereen is welkom. Of je nu wel of niet met dementie in aanraking komt. Het is een ontroerende workshop waarin door intuïtief te schilderen mooie en hele persoonlijke kunstwerken ontstaan. Recht uit het hart. Hoe werkt dat eigenlijk ‘intuïtief schilderen’?

Balans

Intuïtief schilderen is letterlijk schilderen vanuit je intuïtie. Het is een creatief proces waarin je los komt van je denken en waarbij meer rust ontstaat in je hoofd. Tijdens het schilderen maak je gebruik van je rechterhersenhelft. Daarin zetelen je creativiteit, innerlijk bewustzijn, emoties, gevoelens, verbeelding en rust. Je wordt in het dagelijks leven gestimuleerd om vooral gebruik te maken van je linkerhersenhelft. Je ratio, analytisch denken, logica en geschreven woorden. Door intuïtief te schilderen stimuleer je je rechterhersenhelft en komt er meer evenwicht tussen je linker- en je rechterhersenhelft. Je komt meer in balans.

Authenticiteit

Met intuïtief schilderen geef je vorm, beeld en kleur aan datgene wat er binnenin je leeft. Je maakt weer contact met het spelende en blije kind in jezelf. En het verbeeldt je verlangens, gevoelens, kwaliteiten en belemmeringen. Via een intuïtief schilderij kun je jezelf dus beter leren kennen. En verdiep je de verbinding met jezelf. Je ervaart in het moment wat het schilderen met je doet. En kunt daar betekenis aan geven vanuit een diepere laag in jezelf. Het gaat niet om artistiek zijn, maar om authenticiteit. Het schilderij is een kijkje in je ziel.

Intuïtief schilderen en dementie

Intuïtief schilderen is vooral voor mensen met dementie een prachtige manier om zichzelf zonder woorden uit te kunnen drukken. Mensen met dementie zijn vaak onrustig, onder andere omdat hun denkprocessen niet meer goed werken. Door te schilderen komt hun hoofd tot rust. Bovendien ontdekken ze dat ze iets nog wèl kunnen, terwijl ze in hun leven vaak geconfronteerd worden met wat er allemaal niet meer kan. Creativiteit vraagt om concentratie en werkt activerend. En heeft daardoor een positieve uitwerking, vooral op mensen met dementie. Of zoals Mundo het verwoordt ‘Ik heb de laatste maanden mijn vader niet zo blij en vreugdevol meegemaakt, als tijdens deze workshops’.

Workshop

Ik merk dat de schilderworkshop ‘Niet (alleen) voor mensen met dementie’ me in mijn hart raakt.  Deels komt dat omdat mijn moeder dementie heeft gekregen toen ze begin 60 was en ik ook veel met haar geschilderd heb, toen ze dat nog kon. Zo kan ik een positief vervolg geven aan deze ingrijpende levenservaring. Maar het ontroert me ook om een andere reden. Even voelen.

Ik voel een brok in mijn keel en ervaar veel zachtheid in mezelf. Ik zie de verschillende deelnemers voor me en wat me vooral opvalt in mijn beeld is dat ze allemaal even groot zijn. Het voelt als gelijkwaardigheid op zielsniveau. Iedereen kan op zijn of haar eigen manier meedoen. Of je nu dementie hebt of niet. En of je nu mantelzorger, vriendin, partner, broer of dochter bent. De deelnemers laten zichzelf heel open, puur en kwetsbaar zien en dat heeft op mij eenzelfde effect. Ook ik mag mezelf zijn en ik mag alle denkbeelden over hoe ik deze workshop moet geven, loslaten. Ik mag het ‘moeten’ loslaten. Heerlijk! Deze workshop gaat voor mij over ‘JA’ zeggen tegen mezelf en tegen het leven. Mezelf zijn, mezelf uiten en mezelf (laten) zien. En dat geldt ook voor de deelnemers: Kijkjes in de ziel.

 

Wil je zelf een keer meedoen met deze workshop? Meer informatie vind je hier. Je bent van harte welkom!

Heb je interesse in de positieve werking van creativiteit bij dementie, dan kun je meer informatie hierover lezen in de blog ‘De verborgen Kunst van Dementie’.

Wil je meer weten over hoe creativiteit je kan ondersteunen om jezelf beter te leren kennen, lees dan ook de blog ‘De helende werking van creativiteit’.

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach: Ik help je voorbij de twijfels van je hoofd te leven zoals je écht wil! Wil je ervaren hoe ik werk? Doe de gratis opdracht 'Waar sta je in je leven en wat is je volgende stap?' Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl