Skip to main content

2017. Het jaar dat mijn moeder na jarenlange dementie is overleden. Een jaar met een rollercoaster aan ervaringen. Mooie, ontroerende, heftige en intens verdrietige ervaringen. Zo maak je ieder jaar mooie en minder mooie gebeurtenissen mee. En allemaal hebben ze wel iets leerzaams. Om met positieve kracht aan 2018 te beginnen is een goede jaarafsluiting belangrijk. In deze blog lees je hoe je dat met drie vragen kunt doen.

Vraag 1: Waar ben je dankbaar voor?

Dankbaarheid is een prachtig gevoel. Het ondersteunt je om positiever in het leven te staan. Met meer compassie voor het leven, voor anderen èn voor jezelf.

Dus vraag jezelf af ‘Waar ben ik dankbaar voor? Wat zijn mijn mooiste ervaringen en herinneringen van 2017? Wat heb ik bereikt waar ik blij mee ben?’

Ik ben vooral dankbaar voor het mooie afscheid waarmee we als gezin mijn moeder eer aan hebben gedaan. En voor het feit dat ik, ondanks haar ziekte, altijd heel erg genoten heb van mijn ontmoetingen met mijn moeder. 

Vraag 2: Wat heb je als moeilijk of negatief ervaren?

We hebben veelal de neiging om positieve ervaringen kleiner te maken en negatieve ervaringen groter. Het is belangrijk om datgene wat we als negatief hebben ervaren, neutraler waar te nemen. Met compassie en zonder oordeel. Door er aan het einde van het jaar op terug te kijken kun je meer afstand nemen. En ben je objectiever dan op het moment van je ervaring.

Dus vraag jezelf af ‘Wat ging er niet goed in 2017? Welke levenservaringen heb ik als moeilijk en soms zelfs als zwaar ervaren? Wat had ik graag anders gezien?’

Terugkijkend vind ik het besef dat mijn moeder nu echt niet meer bij ons is, het allermoeilijkste. Als ik dit schrijf, krijg ik een brok in mijn keel en gaan de tranen weer stromen. Ik mis haar zo! Ik kan gelukkig ook zien en voelen dat het verdriet langzaamaan zachter wordt.

Vraag 3: Wat heb je ervan geleerd?

Zowel positieve als negatieve ervaringen hebben levenslessen in zich. De moeilijkste ervaringen leveren je vaak de grootste leermomenten op. En daarmee prachtige inzichten en persoonlijke groei. De les zien in negatieve ervaringen zorgt er tevens voor dat die ervaringen meer geneutraliseerd worden. Ook je positieve ervaringen zijn heel waardevol als levensles. Ze voeden je met optimisme en vertrouwen in jezelf.

Dus vraag jezelf bij de antwoorden op de eerste 2 vragen af: ‘Wat heb ik ervan geleerd? Wat is de (verborgen) les? Waar kan ik op vertrouwen in mezelf?’

Zo heb ik het afgelopen jaar geleerd dat ik veel sterker ben dan ik dacht en dat ik juist ook in mijn kwetsbaarheid krachtig kan zijn.

Bevrijding

Zonder bewust einde van het jaar ga je gewoon door, sta je niet stil en laat je niet echt los. Goed afsluiten van het jaar zorgt voor bevrijding van het oude. En geeft ruimte voor nieuwe ervaringen en avonturen.

Door mijn ervaringen het afgelopen jaar besef ik me nog meer dat ik ben wie ik ben doordat ik mijn moeders dochter ben. Juist ook door haar jarenlange dementie en haar overlijden in 2017. En dat besef en de liefdevolle acceptatie ervan is voor mij de basis voor mijn verdere leven.

Ik zorg dat ik klaar ben voor 2018. En jij?

 

Wil je ook een goede start van 2018 maken? En wil je graag ondersteuning bij het terugkijken op en afsluiten van 2017? Maak een afspraak voor een reflectiesessie met behulp van bezielingscounseling.

Gerelateerde blogs:

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach: Ik help je voorbij de twijfels van je hoofd te leven zoals je écht wil! Wil je ervaren hoe ik werk? Doe de gratis opdracht 'Waar sta je in je leven en wat is je volgende stap?' Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl