Skip to main content

Emoties zoals boosheid, angst, onmacht, onzekerheid, twijfel en verdriet worden als negatieve emoties ervaren. Ze voelen heel vervelend, dus we willen ze niet en proberen ze weg te stoppen. Maar er zit ook een positieve kant aan deze emoties. Ze zorgen er namelijk voor dat je in beweging komt. Hoe werkt dat?

Comfortzone

Je comfortzone wordt omschreven als ‘een situatie waarin je je veilig en ontspannen voelt’. Zonder onzekerheden die je angst inboezemen. Alles is bekend. Een plek om uit te rusten, om je goed te voelen, om in balans te komen. Heerlijk comfortabel! Maar uiteindelijk is het ook een beetje saai en voorspelbaar. Het leven staat niet stil en je hebt groei nodig om je te ontwikkelen. Om je passie te volgen en je dromen waar te maken.

‘Ik moet het zelf kunnen’

Julliet is 31 jaar en sinds kort teammanager. Ze is ambitieus en een perfectionist en ze wil het graag meteen goed doen. Dat lukt niet altijd en dat maakt haar onzeker. Haar leidinggevende stelt voor om bij mij een coachingstraject te doen. Maar dat wil Julliet niet. Dat voelt als falen. ‘Ik moet het zelf kunnen’.

Controle

Onze neiging is om vast te houden aan bestaande patronen en situaties. Dat geeft ons namelijk een gevoel van controle en veiligheid. Maar het is schijnveiligheid. Het is gebaseerd op beperkende overtuigingen die ons klein houden. Letterlijk beperken. Voorbeelden zijn ‘Ik moet het zelf kunnen’ of ‘Ik mag geen fouten maken’.  Het gaat om de universele angst om niet goed genoeg te zijn.

De angst van Julliet om ‘het niet zelf te kunnen’ is groter dan het ‘rot’gevoel van haar onzekerheid. Bovendien probeert ze die onzekerheid weg te stoppen. Ze gaat steeds harder werken en langere dagen maken. Ze slaapt slecht en is erg gespannen en moe. Maar naar buiten toe is ze vooral positief en ze doet net alsof ze alles onder controle heeft. Totdat ze een zeer moeizaam gesprek heeft met een van haar medewerkers. Ze voelt heel duidelijk ‘Dit wil ik zo niet!’  Haar onzekerheid en gespannenheid zijn nu zo groot dat ze de telefoon pakt en een afspraak met mij maakt.

Loslaten

Gevoelens van onzekerheid, twijfel en onrust brengen je uit je comfortzone. Je ervaart steeds meer weerstand en gespannenheid. Totdat het effect van het onprettige gevoel groter wordt dan je angst om in beweging te komen. Dan durf je het oude vertrouwde los te laten en een sprong in het oneindige diepe te wagen. Dat geeft je de kans om uit je keurslijf te ontspannen en te leven zoals het leven bedoeld is.

Julliet volgt een intensief coachingstraject waarin ze ontdekt hoe ze een goede teammanager kan zijn. Haar zelfvertrouwen neemt toe en ze krijgt meer plezier en voldoening in haar werk. Ze leert hoe ze de controle los kan laten en leidt haar team met toewijding, rust en daadkracht.

Einstein

Je oncomfortabel voelen in je comfortzone geeft je de kans om te groeien. Om op avontuur te gaan. Om je grenzen te verleggen, nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe kwaliteiten in jezelf te ontdekken. Om kwetsbaar te durven zijn en te doen waar je echt blij van wordt. Vanuit lef, vrijheid en onafhankelijkheid. Om opnieuw te ontdekken hoe je je beste zelf kunt zijn.

Einstein zei: ‘Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg’.

Wat brengt jou in beweging?

 

Voel je je onzeker en werk je hard om alles onder controle te houden? Wil je meer voldoening en plezier in je werk? Maak een afspraak voor een gratis essentiegesprek en ontdek samen met mij hoe je het beste uit jezelf en uit je leven kunt halen.

Gerelateerde blogs

Uit de drukte in mijn hoofd

Bevrijding van faalangst

Hoe je uit gedragspatronen kunt stappen

 

 

Syl Granneman

Syl Granneman

Buiten de lijntjes - coach: Ik help je voorbij de twijfels van je hoofd te leven zoals je écht wil! Wil je ervaren hoe ik werk? Doe de gratis opdracht 'Waar sta je in je leven en wat is je volgende stap?' Meer informatie vind je op www.sylvivre.nl of mail me op syl@sylvivre.nl